Nemjerljiv historijski značaj Vranduka dovoljan je razlog da se uradi temeljita sanacija i da se tvrđava sačuva za buduća pokoljenja

Svakodnevne vijesti o uništavanju stećaka, divljem kopanju na arheološkim lokalitetima, pretraživanju starih grobova detektorima za metal su crveni alarm, jer se radi o spomenicima nacionalne kulture kojima prijeti potpuni nestanak, upozorava prof. dr. Enver Imamović, historičar i arheolog.   

Posljednji otpor

Posljednji takav slučaj desio se prije nekoliko dana kada se počela urušavati tvrđava Vranduk, jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika BiH. Urušio se dio zida na južnoj strani tvrđave, a kamenje je palo u dvorište obližnje kuće.  

– To što je obrušavanje zida tvrđave Vranduk izazvalo interesiranje javnosti znak je da, najzad, postajemo svjesni vrijednosti spomenika vlastite prošlosti. Ali, ono što se dogodilo na Vranduku godinama se u daleko većoj mjeri dešava na drugim našim starim gradovima. Najbolji primjer je Bobovac, naš najznačajniji srednjovjekovni grad, prijestonica srednjovjekovne bosanske države – ističe Imamović.

Značaj Vranduka za historiju Bosne je poseban. Riječ je o tvrđavi staroj više od 2.500 godina, a tu su, prema rimskim historičarima, ilirski ustanici pružili posljednji otpor.

Glavni branik

– I u srednjovjekovnoj bosanskoj historiji Vranduk je imao značajnu ulogu. Bio je to glavni branik Bosne protiv neprijatelja koji je nadirao sa sjevera – priča Imamović.  

Za ovu tvrđavu vežu se i drugi brojni historijski događaji i sve su to razlozi da se priđe njenoj temeljitoj sanaciji i da se sačuva za buduća pokoljenja, poručio je na kraju Imamović.

Propadaju bedemi i zidovi Bobovca

O značaju Bobovca, navodi Imamović, govori podatak da je iskopavan deset godina i da su ondašnje bh. vlasti osigurale neograničena sredstva da se otkopa i zaštiti od propadanja.  

– Otad je prošlo 50 godina. Snijeg, mraz i led učinili su svoje. Posljedice su to da bedemi i zidovi palača doslovno nestaju – upozorava Imamović.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara