Umjesto da zaposlenik vulkanizerskog servisa potroši u prosjeku oko sat na promjenu četiri automobilske gume, roboti koje je osmislio američki startup RoboTire taj bi posao mogli obaviti za tek 10 minuta.

RoboTire je trenutno član vjerojatno najpoznatijeg startup inkubatora u svijetu, Y Combinatora, iz kojeg su izašle kompanije poput Reddita, Dropboxa ili Airbnba.

Osnivač ovog robotičkog startupa Victor Darolfi iskoristio je činjenicu da roboti u tvornicama automobila sastavljaju vozila, pa tako na njih postavljaju i gume. Na razmišljanje ga je potaknulo da bi se slična tehnologija mogla postaviti i u svakoj vulkanizerskoj radnji te olakšati i ubrzati proces zamjene guma.

Roboti su im izrađeni u partnerstvu s kompanijom Mitsubishi robotics. Jedan set “robotskih vulkanizera” košta u ovom trenutku oko 250.000 dolara, no RoboTire ga ne planira prodavati već iznajmljivati servisima. Od njih će potom naplaćivati 10 do 15 dolara po izmjeni jedne gume, s tim da će oni koji budu među prvima unajmili robote dobiti popust od oko 50 posto na tu cijenu.

Prema aktualnim cijenama izmjena guma u SAD-u jedan bi robot u radnji mogao mjesečno uprihoditi oko 10.000 dolara i tako se, barem u teoriji, isplatiti za oko dvije godine.

RoboTire je za svoju ideju i njezinu implementaciju već i prije nego se priključio Y Combinatoru dobio milionske iznose u investicijama, a sada ciljaju na još veće prikupljanje kapitala. Novac će iskoristiti za izradu osam prototipova ovih robota, nakon čega će ih ponuditi tržištu.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara