Političke volje da se rad nedjeljom u Federaciji BiH zabrani još nema.

Vrijeme blagdana je još jednom pokazalo da postoji neujednačeno međuentitetsko zakonodavstvo kada je u pitanju rad praznicima i nedjeljom. Dok u Republici Srpskoj Sindikat traži zabranu ili ograničenje rada trgovcima nedjeljom i praznicima, sukladno važećem zakonu, u Federaciji BiH takvi zahtjevi nisu mogući.

Nema želje u FBiH Čak 95 posto anketiranih građana u Republici Srpskoj je za zabranu rada trgovinama nedjeljom. Općine, koje su to već učinile, su Višegrad i Mrkonjić Grad. Naglašen je i problem nedostatka kvalificiranih radnika u toj oblasti i loših uvjeta u kojima rade.

Podaci su ovo Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, javlja BHRT. ”Plaće su svugdje u porastu, osim u trgovini. Prosječna plaća u trgovini je u rujnu 2019. godine iznosila 711 maraka i to je 37 i pol posto potrošačke košarice”, rekao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i ugostiteljstva Republike Srpske.

”Nije plaćen prekovremeni rad, nije plaćen noćni rad, pogotovo u onim trgovinama gdje nema sindikalnih organizacija, ljudi su izloženi svakodnevnom pritisku i kojekakvim torturama poslodavaca”, rekao je Đuro Amidžić, član Republičkog odbora Sindikata trgovine Republike Srpske.

Političke volje da se rad nedjeljom u Federaciji BiH zabrani još nema. Zakonska mogućnost da ovo pitanje urede lokalne zajednice kao što je slučaj u Republici Srpskoj, u Federaciji BiH ne postoji. Video: Zabraniti rad nedjeljom? ”U Republici Srpskoj, Zakon o praznicima je taj akt koji je dao mogućnost da upravo lokalna zajednica donosi odluke vezano za rad.

U Federaciji BiH je takva situacija da zakon uopće ne postoji neki zakon za praznike još iz bivše Jugoslavije koji je apsolutno neprimjenjiv”, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. Kako je u Hrvatskoj?

Ideju o neradnoj nedjelji nisu baš najbolje prihvatili poslodavci. Kažu da ima i onih koji moraju da rade, i da bi neradna nedjelja donijela više štete nego koristi. Poručuju da radnicima ne treba uskraćivati slobodne dane koje mogu da dobiju i u tijeku cijelog radnog tjedna.  ”To mora bti odluka lokalnih zajednica, s obzirom na to da pogranični gradovi, tipa Gradiške imaju promet s kupcima iz Hrvatske i ukoliko bi država apriori zabranila svima rad nedjeljom, i privreda i država bi izgubili PDV i radna mjesta”, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, smatra da to treba prepustiti tržištu. ”Tržište je najbolji regulator koji će to sve skupa izregulirati.

Naravno, postoje i zakonska rješenja. Imali smo situaciju s Hrvatskom, gdje je bio zabranjen rad nedjeljom pa su ga iza toga ponovo derogirali”, rekao je Smailbegović. Zatvaranje trgovina tijekom određenih dana značilo bi smanjenje radnih mjesta u tim granama, zaključuju poslodavci.

Međutim, Sindikat je jasnog stava da to nije opravdanje jer, kako tvrde, firma neće propasti, izgubiti profit niti stvoriti višak radnika.

Izvor:Bljesak

Komentari

komentara