ČESTITKE U Kakanj se doselila 1974. godine

U opuštenom i srdačnom razgovoru s načelnikom podijelila brojne pojedinosti iz svog privatnog i poslovnog života

Paula Batič, koja se u Kakanj iz Slovenije doselila 1974. godine, u subotu je proslavila  100. rođendan. 

Ona je rođena 4. januara 1920. godine, a Paulu je na njen rođendan posjetio načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo, te joj prigodnim poklonima i rođendanskom tortom čestitao desetu deceniju i ujedno odao priznanje na ime bogatog radnog i životnog iskustva. 

Kako poručuju iz ove općine, Batič nije krila oduševljenje ovim gestom te je u opuštenom i srdačnom razgovoru s načelnikom podijelila brojne pojedinosti iz svog privatnog i poslovnog života.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Jedna od njih vezana je za veliki istraživački hobi. Budući da se često zapućivala na okolne uzvisine, u potrazi za rijetkim biljem, uvijek je sa sobom imala šaku soli spremne za slučaj samoodobrane, što bi podrazumijevalo bacanje soli u oči napadača. 

Taj svoj odbrambeni patent vješto je krila sve dok, sasvim slučajno, kćerka Olga, inače penzionisana prosvjetna radnica, jedne prilike nije našla kesu soli među ubranim biljkama. Prosto objašnjenje njene majke obje je navelo na smijeh.

Kakanj je, kako kaže, zavoljela na prvu, tako da se rado i s ponosom osjeća Kakanjkom. Svog pokojnog muža upoznala je upravo u ovom gradu, gdje je rodila i njihovo troje djece, ostavši tako trajno vezana uz Kakanj.

Prema njenim riječima, tajna dugovječnosti krije se u pozitivnom i vedrom duhu, kao i zdravom načinu života, pri čemu posebno ističe ljubav prema ljekovitom bilju. 

Iako je zakoračila u 11. deceniju, poprilično je dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, što joj omogućava da svojim sjećanjem dosegne do najranijih dana mladosti.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara