Vojin Mitrović, ministar prometa i veza BiH koji je dužnost preuzeo početkom tjedna je optimist u pogledu rada i rezultata aktualnog saziva državne vlade, te je izrazio očekivanje da će pri donošenju važnih odluka ekonomski interesi prevladati one političke.

– Važno je da smo jednoglasnim usvajanjem svih točki dnevnog reda poslali poruku, prije svega građanima BiH, da ovo Vijeće ministara BiH može u ključnim odlukama govoriti jednim glasom. Posebno je to važno u kontekstu činjenice da su mnogi projekti posljednju godinu zakočeni, a sada smo počeli s radom upravo na realizaciji tih projekata. Mi moramo ekonomski interes staviti na prvo mjesto. Ekonomija spaja ljude i preduvjet je za rješavanje mnogih pitanja. Politika tu treba biti podrška, rekao je Mitrović u intervjuu za Dnevni avaz.

Komentirajući koji će infrastrukturni projekti biti prioritet u narednom razdoblju za Ministarstvo na čijem je čelu, rekao je kako su Koridor Vc, autoput Beograd – Sarajevo, projekti izgradnje graničnih prijelaza Svilaj i Bratunac – Ljubovija veoma važni za BiH i gotovo sva ova pitanja su već razmatrana na prvoj sjednici Vijeća ministara.

– Za neke od njih, poput dijela Koridora Vc kroz FBiH, već su na toj sjednici odobrena sredstva, a za GP Bratunac dana je suglasnost za dodatna. Opredjeljenje sadašnjeg saziva Vijeća ministara jeste da se Koridor Vc što prije završi, a i ovi drugi projekti važni su za povezivanje BiH sa susjednim zemljama. Mi u Ministarstvu ćemo dati maksimum u dijelu naših nadležnosti da svi ovi projekti što prije budu završeni. Projekt sanacije dionice puta Foča – Šćepan polje već ima prioritet u realizaciji u RS, a tako će biti i na razini BiH. Mislim da su sredstva već osigurana i da je pri kraju dogovor u vezi s potpisivanjem ugovora s Crnom Gorom. Ovaj projekt je značajan za povezivanje BiH i Crne Gore, pojasnio je Mitrović.

Kada je u pitanju pokretanje željezničkog prometa u BiH, naglasio je kako ima informacije da su pokrenute određene inicijative za obnovu željezničke infrastrukture.

– Već postoje određeni pravci za koje su urađeni i projekti. Međutim, za stavljanje u funkciju željezničkog prometa, za što se zalažem, potrebna je pomoć međunarodnih institucija. Radit ćemo intenzivno na tome, rekao je Mitrović.

U javnosti se pokušava minimizirati uspjeh BiH u pogledu preuzimanja kontrole nad bh. nebom, no Mitrović smatra da određene politike imaju udio u stvaranju konfuzije i pogrešne percepcija da nije preuzeta kontrola nad nebom.

– To se, ustvari, odnosi na jedan mali dio „džepa“, tako ću ga nazvati, u Unsko-sanskoj županiji, gdje zbog tehničkih razloga imamo kontrolu neba koja je ostala u nadležnosti Hrvatske. Ali, javnost treba znati da BiH nema nikakve troškove po pitanju toga, nego je to prije svega tehničko pitanje, rekao je za Avaz novi ministar.

Komentari

komentara