2.9 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaMagazinJe li danas najdepresivniji dan u godini? Evo što o tome kaže...

Je li danas najdepresivniji dan u godini? Evo što o tome kaže ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić

Kao i svake godine, prema posebnoj formuli za izračun najdepresivnijeg dana, u što između ostalog ulaze dugovi, vremenski uvjeti, vrijeme koje je prošlo od božićnih blagdana, pad motivacije i osjećaj potrebe za preuzimanjem kontrole nad svojim životom, izračunava se kad pada tzv. tužni ponedjeljak, a on je ove godine danas 21. siječnja

Za tzv. blue monday zaslužan je dr. Cliff Arnall sa sveučilišta u Cardiffu jer je smislio formulu za izračun još 2005. godine, a te godine odredio ga je na 24. siječnja.

Njegova jednadžba ukazala je na to da je najdepresivniji dan u godini najčešće treći ponedjeljak u siječnju, ali ponekad je to i drugi ili zadnji ponedjeljak u prvom mjesecu u godini. Nije ni čudo – upravo u to vrijeme shvaćamo da su blagdani iza nas, hladnoća i potencijalne bolesti su tu, a stižu nam i računi na naplatu nakon što poharamo trgovine u potrazi za poklonima i delicijama za praznični stol.

Kako se boriti protiv najdepresivnijeg dana u godini? Stručnjaci smatraju kako je najbolje koncentrirati se na one stvari koje se mogu promijeniti, poput odricanja od pušenja, alkohola, nezdrave hrane ili izbjegavanja toksičnih osoba u našoj blizini, te se nastojati okružiti ljudima s kojima smo bliski.

Pomažu i tjelovježba, šetnja, odlazak u prirodu, opuštanje uz omiljenu knjigu, film, seriju ili okupiranje misli nekom drugom aktivnosti koja nas ispunjava i veseli.

Dr. Mirjana Krizmanić
Dr. Mirjana KrizmanićIzvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Naša ugledna psihologinja, dr. Mirjana Krizmanić za tportal je prokomentirala što misli o tužnom ponedjeljku.

‘Ne postoji dakako ‘najdepresivniji dan u godini’ koji bi vrijedio za sve ljude. Svatko je od nas tužan kad ga muče neki problemi, poput bolesti, neimaštine, pomanjkanja prijatelja i sl., ali nije nam svima najtužniji dan onaj koji je silom prilika, jer je zima i jer je sunce daleko, kraći su dani pa noć dolazi ranije i duže traje.

Onima koji su tužni jer za to imaju neki razlog takvi dani ili takve vremenske prilike mogu povećati tugu, ali kod ljudi koji za to nemaju razloga mogu samo možda potaknuti neku sjetu zato što su dani kratki, što ima malo sunca, čežnju za proljećem koje je još daleko, ali o depresiji nema govora. Kod nas se nažalost uobičajilo, posebno među mladima, govoriti: ‘Danas sam u depri’, a za što bismo nekad bili rekli: ‘Nisam danas dobre volje.’ I tako, nema dana koji bi za sve ljude bio najdepresivniji u godini, ali se osobe sklone jadikovanju vole pozivati na takve dane’, smatra dr. Krizmanić.

Izvor:Tportal.hr

spot_img