Federalni zavod za MIO jučer  je krenuo u isplatu mirovina za prosinac prošle godine.

To je posljednja isplata koju će zavod vršiti s vlastih računa jer je za početak ove godine planiran prelazak na trezorsko poslovanje. Cilj prelaska isplate mirovina na trezor zaštita je njihove isplate i poboljšanje likvidnosti Federalnog zavoda za MIO koji je bio ovisan o prikupljenim doprinosima i kreditnim zaduženjima.

Najniža mirovina trenutno iznosi 371,77 KM, zajamčena je 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM. Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec prosinac, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM. Broj umirovljenika u našoj zemlji u stalnom je porastu. Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prosincu 2019. godine broj umirovljenika je bio za više od sedam tisuća veći nego u istom mjesecu 2018. godine.

Na popisu Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje u prosincu 2018. godine bilo je 416.828 umirovljenika, dok je prema evidenciji u prosincu ove godine 424.000 osiguranika, što je povećanje od 7.172. Ovo povećanje broja umirovljenika dodatno će opteretiti Federalni zavod MIO, a time i proračun Federacije BiH za oko tri milijuna maraka mjesečno.

Nova godina trebala bi donijeti i povećanje mirovina, kako to predviđa novi Zakon o MIO-u. “Zakonom je predviđeno usklađivanje redovitih mirovina od 15. travnja s primjenom od 1. siječnja. Tako je bilo prošle godine, a bit će i ove. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama”, najavio je direktor FZ Zijad Krnjić.

Komentari

komentara