3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiH"Bh. Alkatraz" traži ljekare, plaća šefa osiguranja 1.545 maraka!

“Bh. Alkatraz” traži ljekare, plaća šefa osiguranja 1.545 maraka!

JAVNI POZIV Raspisan novi konkurs za državni zatvor

Radi se o državnom zatvoru, koji bi s radom trebao početi na proljeće, a traži se 17 pozicija, od čega i stomatolog, psiholog…

Ministarstvo pravde BiH raspisalo je prošle sedmice javni konkurs za prijem uposlenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Istočnom Sarajevu.

Riječ je o državnom zatvoru koji bi s radom trebao početi na proljeće. Nedavno je i raspisan konkurs u kojem se traži 100 uposlenika. Zavod traži stručne savjetnike, ljekara, stomatologa, psihologa, portparola…

Zavodski čuvari

Tačnije, raspisan je konkurs za 17 pozicija.

Ova ustanova, vrijedna 80 miliona maraka, smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. avgusta, ali su tek krajem novembra započele procedure za zaposlenje, među kojima je i veliki broj zavodskih čuvara.

Iz Ministarstva nam je tada pojašnjeno da nakon okončanog prijema u radni odnos zaposlenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, slijedi prijem osoblja i obuka zaposlenih za rad u takvoj instituciji, što je preduvjet za prijem zatvorenika.

Raspisan je konkurs za 17 pozicija  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Raspisan je konkurs za 17 pozicijaFoto: (Avaz)

Prema oglasu od 25. decembra, Zavod traži savjetnika za stručno usavršavanje i obučavanje pripadnika službe osiguranja. Kako je navedeno, pripadajuća neto plaća iznosi 1.298 maraka.

No, plaća načelnika Službe odgoja – tretmana, po oglasu, iznosi 1.545 maraka, a riječ je o osobi koja će rukovoditi radom Službe i brinuti se o provođenju zakona.

Socijalni radnik

Osim stručnih savjetnika, među kojima su i savjetnici za budžet, javne nabavke, pravne poslove, raspisan je i konkurs za ljekara i stomatologa, ali i inžinjera elektrotehnike i hemijske tehnologije.

Prema uvjetima, neto plaća ljekara opće prakse iznosi 1.298 KM. Isti iznos plaće odnosi se i na stomatologa i psihologa. Raspisan je konkurs i za socijalnog radnika, a plaća iznosi 1.117 KM.

400 zatvorenika osudio Sud BiH

Nakon što zaposleni djelatnici prođu potrebne obuke, može početi prijem prvih zatvorenika. Trenutno je oko 400 pritvorenika i zatvorenika koje je na kaznu zatvora osudio Sud BiH i koji svoju kaznu izdržavaju u entitetskim zatvorima.

– Taj broj varira iz mjeseca u mjesec, stoga trenutno nije moguće dati tačan broj zatvorenika koji će biti smješteni u državni zatvor – rečeno nam je iz Ministarstva pravde.

Kapacitet državnog zatvora iznosi oko 500 mjesta, a među prvim stanarima očekuju se osuđenici na višegodišnje kazne. 

Izvor:Avaz

spot_img