Španski sud proglasio je krivim bivšeg predsjednika banke Jaimea Botina zbog pokušaja da iz zemlje prokrijumčari sliku Pabla Picassa koja se smatra nacionalnim blagom i osudio ga na 18 mjeseci zatvora.

Botin, 83-godišnji milijarder i kolekcionar te bivši šef banke Bankinter kažnjen je sa 52,4 miliona eura, a sliku mora predati u vlasništvo države.

Tim španskih policijskih stručnjaka otišao je na francuski otok Korzika 2015. godine da uzmu Picassovo dejlo “Glava djevojke”, procijenjeno na 24 miliona eura.

Djelo je bilo u vlasništvu Botina, bivšeg šefa Bankintera i brata pokojnog Emilija Botina, bivšeg šefa moćne Santander bankarske grupe.

Korzikanske vlasti rekle su da im je dojavljeno za pokušaj krijumčarenja vrijedne slike iz Španije brodom.

Čuvenu sliku, koja je nastala 1906. godine, zaplijenila je francuska policija na Botinovom brodu na Korzici 2015. godine.

Djelo od kulturnog značaja

Francuska policija je sarađivala sa španskim vlastima.

Po njihovim riječima, slika, koja potiče iz Picassovog roze perioda i na kojoj je prikazana žena s dugom crnom kosom, zaplijenjena je kada kapetan broda nije mogao pokazati potvrdu.

Vlasti su na brodu pronašle dokument na španskom jeziku koji potvrđuje da je djelo od kulturnog značaja i da je zabranjeno da napusti Španiju, Picassovu domovinu, bez dozvole.

Presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

Komentari

komentara