0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiUz pomoć ovog trika božićna pšenica će ti biti raskošno bujna i...

Uz pomoć ovog trika božićna pšenica će ti biti raskošno bujna i lijepo zelena

Nije nam se jednom dogodilo da stvari krenu naopako s božićnom pšenicom. Zna se upljesniviti i ostati “mrtvo” zrno. No, uz ovaj trik ćeš do Božića imati lijepi zeleni busenčić.

Ako je nisi zasijala na Sv. Barbaru, druga “prilika” da posadiš božićnu pšenicu je prema tradiciji na sv. Luciju, 13. prosinca. No, koliko god to jednostavno zvučalo, ne uspije se uvijek zrnje koje si mogla ovih dana kupiti na svakom koraku razviti u gusti i bujni zeleni grmić koji će krasiti dom u božićne dana. Ne jednoj od nas se dogodilo da pšenica ne proklija ili klija loše, tek tu i tamo neko zrno ili se pak sve odvija presporo.

Dakle, u čemu je kvaka? Bilo bi dobro da pšenica namočena u vodi odstoji preko noći. Ujutro je osuši papirnatim ručnikom pa posij na sloj vlažne vate u plitkoj posudi. To smo svi znali, ali! Fora je u tome da je prije nego nikne, obvezno prekriješ alufolijom jer će tako sjeme zadržati vlagu i biti na toplom. Kad nikne, foliju makni. Pazi da pšenica bude izložena dnevnoj svjetlosti i da je svaki dan pomalo zalijevaš.

spot_img