GRAČANICA Penzioner Osman Trepanić je živa enciklopedija

Aparaturom Narodnog univerziteta u selima prikazivao “Kozaru”, ”Neretvu”, “Sutjesku”, kod Tita bio na prijemu kao aktivni omladinac

Osman Trepanić (77) zvani Labud, penzioner drvne industrije “Jadrina”, živa je enciklopedija. Njegova kćerka Mirela, poznata bh. rediteljica, o svom ocu mogla je snimiti itekakav dokumentarac.

Osman se oduvijek zanimao elektrouređajima. Još u mladalačkom dobu ponudio se tadašnjem rukovodstvu Narodnog univerziteta u Gračanici da po selima vozi i prikazuje filmove pokretnog kina.

Sjeća se da je u selima nastajalo veliko veselje jer su svi željeli gledati “Kozaru”, “Sutjesku”, “Neretvu”. Ko nije imao pare za ulaznicu mogao je ući i film pogledati za dva-tri kokošija jajeta.

Te 1969. godine u eter se oglasio lokalni radio Gračanica, što je bilo veliko čudo. Osman je učestvovao u njegovoj montaži, radio je i kao tonski snimatelj.

– Neka o tom vremenu priča ko šta hoće, ja o njemu imam svoje mišljenje. Kupio sam nov Trabant, automobil za koji se govorilo da je napravljen od plastike, ali sam njim obišao bivšu Jugoslaviju uzduž i poprijeko. Nikad mi ga niko nije ni pokušao ukrasti. Rahat se vozilo – priča Osman.

Posebno se sjeća kada je kao član omladinske delegacije BiH bio Titov gost za 25. maj.

– Ponosan sam na to vrijeme i na Medalju rada. Zato danas, bez pompe, bez delegacija, obučem svoje svečano odijelo, okačim medalju, odem u Spomen-park u Gračanici, odam raport Starom i bude mi lakše – priča Osman.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara