Danas, 6. prosinca, kao i svake godine obilježavamo tradicionalni kršćanski blagdan Sv. Nikole kojeg, kao što svi znamo, simbolizira čizmica. A koliko zapravo znamo o samom Sv. Nikoli?

Rođen je u 15. ožujka 270. godine u gradu Patari u Maloj Aziji. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu Miri.

Nažalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric biskup i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovoga puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Otada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čuda. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik pomoraca. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.

U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima.Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće Sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, pariškog sveučilišta, otoka Sicilije, Varaždina, Baške Vode, Koprivnice, Kraljevice i mnogih gradova širom svijeta.

No, tu je još jedan podjednako bitan simbol koji šibom služi kao opomena za potencijalno zločesto dječje ponašanje. Riječ je naravno o krampusu čije podrijetlo zapravo nema nikakvu poveznicu s tradicijom sveca.

Krampus je rogata spodoba koja tijekom blagdana Svetog Nikole ili Božića (ovisno o tradiciji blagdana) kažnjava djecu – ako bismo nastojali locirati podrijetlo tog običaja, najčešće ga vežemo uz alpske kulture, Austriju i Bavarsku. Jedino što je sigurno je da dolazi iz pretkršćanskih poganskih religija. Odlikuju ga krvave oči, izobličeno lice, dlakavo tijelo i veliki rogovi.

Današnji dan, 6. prosinca, je spomendan Sv. Nikole i danas, njemu u spomen, roditelji daruju poklone djeci.