Plaćanje karticama u našoj zemlji još je nedovoljno iskorišteno, a glavni razlog leži u nepovjerenju građana u sigurnost ovakve vrste plaćanja.

Iako nas i banke i kompanije koje izdaju kartice uvjeravaju da je to veoma siguran način plaćanja, građani BiH i dalje su oprezni.

Kompanije ulažu značajna sredstva u napredne tehnologije i inovativne programe u cilju smanjenja potencijalnih zloupotreba i zaštite podataka korisnika kartica, a jedna od njih je i Visa.

Zlouporaba

– Cijela platna industrija postigla je zavidne rezultate na ovom polju, o čemu najbolje svjedoči podatak da su zlouporabe danas na razini povijesnog minimuma, pri čemu je samo u posljednja dva desetljeća stopa zlouporabe pala za više od dvije trećine. Prije svega, Visa i financijske institucije – banke korisnika, nadgledaju transakcije u realnom vremenu radi identificiranja sumnjivih ili neuobičajenih transakcija i sprječavanja potencijalne zlouporabe. Dakle, iza svake od Visa kartica je sustav koji je uvijek budan, naša mreža – VisaNet.

Još jedna od mjera predostrožnosti je novčani limit za transakcije koje se mogu obaviti bez unošenja pina, kao i određena, neophodna udaljenost od beskontaktnog čitača (kratak domet čitanja kartice), kod beskontaktnih kartica. Još jedan vid zaštite su platne kartice s EMV čipom koje generiraju jedinstveni kod za svaku pojedinačnu transakciju, koji može odobriti samo banka koja je karticu izdala korisniku. Zbog toga, u slučaju krađe, podaci s kartice praktično nisu upotrebljivi u trenutku plaćanja, kazali su za Oslobođenje iz kompanije Visa.

Ono što je popularno u posljednje vrijeme je i online plaćanje, za što većina građana smatra da postoji velika mogućnost prijevara, međutim, izdavači kartica nas uvjeravaju kako je stopa globalnih prijevara niska, manja od jedan posto, što znači da je važećih više od 99,9 posto transakcija.

– Aktivno se bavimo CNP (card-not-present) transakcijama, kod kojih se na prodajnom/prihvatnom mjestu dostavljaju podaci o kartici, a njeno fizičko prisustvo nije neophodno, pogotovo jer su transakcije sve više digitalizirane. Uveli smo mjere sigurnosti i mjere protiv prijevare kao što su tokenizacija i EMV® 3-D Secure, a napredujemo i s biometrijskim i drugim tehnologijama za potvrđivanje identiteta kako bismo uspješno riješili prelazak na digitalna plaćanja. Pored toga, Visa ima proaktivan pristup za identificiranje prijetnji na prostoru CNP transakcija, putem strojnog učenja transakcija e-trgovine i razvijanjem tehničkih mjera, kako bi se utvrdilo jesu li kompanije e-trgovinom ugrožene. Održavamo stope prijevara tijekom CNP transakcija na istoj razini. Međutim, digitalna plaćanja predstavljaju veći udio u cjelini i rastu brže od stopa prevare, koje su uglavnom fiksne. Kako digitalna plaćanja predstavljaju većinski dio transakcija u cjelini, moramo i dalje biti ažurni u toj oblasti i ulagati u tehnologije i strategije koje sprječavaju rast prevara, kažu iz Vise.

Inače, beskontaktno plaćanje raste na svim tržištima regije preko 100 posto iz godine u godinu, dok je udio beskontaktnih transakcija u Bosni i Hercegovini 18 posto.

– Beskontaktna tehnologija omogućila je jednostavnije i brže plaćanje, dok su transakcije izvršene tim karticama sigurne i ne nose dodatni rizik ili razlog za zabrinutost, jer tehnologija napreduje iz dana u dan. Od suštinskog je značaja da smanjimo, gdje god je to moguće, rizik od kompromitiranja informacija poboljšavanjem metoda šifriranja i primjenom pravila koja ograničavaju kako i gdje se osjetljive informacije čuvaju u sistemima trgovaca. Visa primjenjuje tehnologije kao što su EMV čip i tokenizacija, koji transformiraju osjetljive podatke računa u oblik koji se ne može koristiti za prijevaru, kazali su iz Vise.

Novi trendovi

U narednom periodu, najavili su, u fokusu će biti mogućnost plaćanja preko povezanih uređaja, kao što su automobili, telefoni, kućni aparati, pa čak i narukvice i prstenje, što prati moderne trendove i nove životne navike.

– Novi trendovi diktiraju nove navike, a u budućnosti će se stvari znatno promijeniti. Očekuje se da će broj uređaja koji su povezani na internet dostići 25 milijardi do 2021. godine, što će pružiti značajnu priliku da sigurnost plaćanja bude prisutna u bilo kojem obliku, poručili su.

Komentari

komentara