Koristeći relativno povoljnu opremu koja se može kupiti u običnim prodavnicama s elektronikom, Alaina Gassler (14) iz Pennsylvanije je razvila pametno rješenje koje eliminira slijepu tačku u automobilima.

Slijepa tačka, odnosno mrtvi ugao koji nastaje zbog nosača vjetrobranskog stakla oduvijek je problem za brojne vozače i jedan od uzroka čestih prometnih nesreća. Ovisno o automobilu i debljini A nosača, ugao koji on može zakloniti može biti dovoljan i da sakrije biciklista, a pogotovo pješaka koji možda misli da ga vozač vidi.

Koristeći relativno povoljnu opremu koja se može kupiti u prodavnicama s elektronikom, Alaina Gassler (14) iz Pennsylvanije je razvila pametno rješenje koje eliminira to područje, piše 24sata

Stvar se u osnovi svodi na to da je s vanjske strane nosača instalirala jeftinu web kameru, a u vozilu se potom projicira slika preko nosača. Uz pomoć 3D printera izradila je dijelove koji su joj omogućili da se slika savršeno stapa s onim što vozač vidi i ‘eliminira’ nosač.

Njezin je izum bio dio projekta za poboljšanje automobilske sigurnosti uklanjanjem mrtvog ugla u vozilima, a za svoje je rješenje dobila nagradu od 25.000 dolara.

Naravno, ovo rješenje nije spremno da se odmah počne ugrađivati u milione vozila, ali tehnologije su tu i projektori kratkog dometa mogli bi se ugrađivati pod nosač vjetrobranskog stakla kako ne bi bilo straha od prekida slike tijelom saputnika. Uz to, već smo vidjeli da automobili uklanjaju klasične retrovizore i mijenjaju ih kamerama.

Izvor:N1

Komentari

komentara