Mandarine su veoma zdravo voće koje sadrži mnogo hranjivih sastojaka i vitamina koje vam mogu pomoći u sprječavanju bolesti poput gripe, ali će vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma.

Mandarine sazrijevaju u jesen.

Stotinu grama mandarine sadrži 46 kalorija, 0,3 g masnoće, 210 mg kalija, 33 mg kalcija, 11 mg magnezija i 30 mg vitamina C.

Osim toga ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi.

Smanjuju rizik od raka

Znanstvenici s Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Osim toga mandarine mogu pomoći smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Smanjuju kolesterol

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg kolesterola. Također mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg kolesterola, te održavaju normalan krvni tlak.

Jačaju imunitet

Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcioniranje zdravog imunološkog sustava.

Zdrava koža

Redovito konzumiranje soka od mandarine čini kožu ljepšom, zdravijom i daje joj poseban sjaj. Osim toga hranjive tvari koje posjeduju mandarine mogu vam pomoći u borbi protiv starenja.

Rast kose

Mandarine su bogate vitaminom E i B12. Ti su vitamini izuzetno važni ukoliko želite da vam kosa raste zdravo, sjajno i snažno.

Komentari

komentara