KORISNO RJEŠENJE Mislite na vaš prostor

Prilikom renoviranja i uređenja novog prostora treba voditi računa o mnogim detaljima pa je važno i konsultirati se sa stručnjacima iz oblasti, prevashodno arhitektama. 

Od rasporeda prostorija, instalacija, pozicije prozora, osvjetljenja i drugih detalja koji, ako se u samom startu ne definišu ispravno, ispravke kasnije mogu biti teško izvodljive, ali ili skupe. U slučaju kada se radi o prostorijama sa manjom kvadraturom, važno je postojeću površinu učiniti ugodnom i prijatnom za život jer prostrane i dovoljno osvijetljene prostorije značajno poboljšavanju kvalitet boravka u njima.

Dok su kuhinja, trpezarija ili spavaća soba, dizajnirane za jasnu namjenu, dnevni boravak je više funkcionalni prostor. To je centralno mjesto u kući ili stanu gdje svi ukućani provode najviše vremena i zbog toga je preporučljivo da bude i najveći prostor u domu. Ako kuća ima i potkrovlje, ono se vrlo lako može osposobiti i urediti u posebno mjesto o kome se maštalo.

Prije odabira namještaja treba obratiti pažnju prvenstveno na raspored prozora i vrata. Usvojeno pravilo je da na površinu od 30 metara kvadratnih površina prozora treba da je oko tri kvadrata. Veće površine prozora tokom ljeta stvaraju mogućnost panoramskog pogleda, dok tokom kišnih jesenjih i zimskih dana unose više svjetlosti u prostor. I tada kao i tokom ljeta, treba što češće otvarati prozore kako bi prostorije bile ispunjene svježim vazduhom,

U tim situacijama veoma praktično rješenje u slučaju da pada kiša su krovni prozori sa električnim i solarnim napajanjem sa automatskim zatvaranjem, mogu se kontrolirati iz bilo kog mjesta u kući ili van nje. Uz senzore za kišu ne morate biti meteorolozi da biste znali da li da ostavite otvorene prozore kada izađete iz kuće, prozori će se sami zatvoriti kada je to potrebno. Ovo je naročito praktično rješenje ukoliko izdajete prostor jer možete biti sigurni u svakom trenutku čak i kada nikog nema, da je prostor bezbjedan od kiše.

Kod uređenja potkrovlja dodatni ugođaj može da se postigne postavljanjem krovnih prozora sa ugrađenim spoljnim ili unutrašnjim roletnama na daljinsko upravljanje. Sofa kao centralno mjesto sjedenja u boravku ne bi trebalo biti izložena direktnom svjetlu. Ali ako se ne može naći bolja pozicija Velux Integra sistem za unutrašnje i spoljne roletne može riješiti problem prejake ili direktne svjetlosti.

Ova prostorija doživljava najviše transformacija kroz razne životne cikluse, tako i da opremanje treba da je u skladu sa tim. Uz određeni stepen fleksibilnosti u odabiru namještaja kutak za dječije igračke, vremenom će postati dječiji radni sto, mjesto za knjige ili drugi komad namještaja. Dnevni boravak je mjesto za okupljanje, druženje, učenje, čitanje, slušanje muzike i zato ga treba učiniti komfornim i udobnim za sve članove porodice.  

Izvor:Avaz

Komentari

komentara