FBiH Ministarstvo okoliša i turizma

Namjera Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da se implementiraju direktive EU, da se doprinese suzbijanju sive ekonomije i da se osigura bolja zaštita korisnika ugostiteljskih usluga

Zakon o ugostiteljstvu FBiH, usvojen u formi nacrta u oba doma Federalnog parlamenta, uskoro će biti upućen u javnu raspravu, koja će trajati 60 dana.

Kako su nam kazali u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, novim zakonom se definira da je ugostiteljska djelatnost sporedna ili dodatna djelatnost, a ne više osnovna.

U praksi sada, prema postojećem zakonu, vlasnik može imati samo jedan restoran, kafić ili hotel i mora biti zaposlen u tom restoranu. Novim zakonom se, kažu u Ministarstvu, omogućava da vlasnik jednog restorana može imati svoj lanac restorana ili da neko ko je zaposlen u javnoj upravi ili privatnoj kompaniji, može svoj kapital investirati u restoran te na taj način omogućiti nova radna mjesta, državi više novca kroz plaćanje poreza, a sebi veću zaradu.

– Namjera Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da se implementiraju direktive Evropske unije, da se doprinese suzbijanju sive ekonomije i da se osigura bolja zaštita korisnika ugostiteljskih usluga. Novi zakon smo uskladili s Uredbom EU o sigurnosti hrane pa je uveden pojam HACCP kvaliteta u ishrani u hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. Ministarstvo je izvršilo anketiranje ovih hotela i uvidjeli smo da skoro svi hotelijeri, iako im to još nije zakonska obaveza, imaju HACCP certifikat. To pokazuje da se privatni sektor prilagođava potrebama tržišta i da idu korak prije države – ističu iz resornog federalnog ministarstva.

Navode da je zakon usklađen i s Direktivom o slobodi pružanja usluga.

– S obzirom na to da idemo ka EU, gdje postoji sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, iznimno je važno da se liberalizira tržište i da strani investitori mogu investirati u BiH, što je do sada bilo ograničeno reciprocitetom – dodaju u Ministarstvu.

Zakonom je propisao i da u prostoru gdje se obavlja ugostiteljska djelatnost, mora biti osiguran nesmetan pristup i kretanje za osobe s umanjenim tjelesnim sposobnostima.

Predviđeno je i osnivanje registra ugostiteljstva u FBiH.

– Normira se i upotreba nargile, koja do sada nije bila regulirana ni zakonskim niti podzakonskim aktima iako postoji veliki broj nargila barova. Treba napomenuti da se Zakonom o zabrani pušenja predlaže zabrana nargile tako da će normiranje ove oblasti zavisiti od Zakona o zabrani pušenja – ističu u Ministarstvu te podsjećaju da se u hotelima sa četiri i pet zvjezdica uvodi ispit za konobara i recepcionara.

Sanksije za nepoštivanje zakona bit će mnogo strožije pa će tako ugostitelj koji služi alkoholno piće maloljetniku, biti kažnjen novčanom kaznom i do 15.000 KM.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara