UMJETNOST Djelo pripada misterioznom autoru

Prodana je za trinaest minuta, a identitet kupca nije poznat

Jedna od najpoznatijih slika misterioznog umjetnika Benksija (Banksy), koja predstavlja majmune kako raspravljaju u britanskom parlamentu, prodana je u četvrtak na dražbi u Londonu za više od11 miliona eura.

Radi se o rekordnoj svoti za tog britanskog umjetnika, čiji pravi identitet nije poznat. Prošli njegov rekord postignut je 2008. u Londonu – 1,7 miliona eura.

– Rekordna cijena za Benksijev rad postignuta je večeras. Šteta što mi više ne pripada – reagirao je umjetnik na Instagramu. 

On ju je prodao 2011. osobi koja ju je stavila na aukciju.

Ulje na platnu koje je Benksi nazvao “Devolved Parliament”, veličine od 2,50 puta 4,2 metra, bez okvira, procijenjeno je ranije na između 1,7 i 2,25 miliona eura.

Prodana je za trinaest minuta, a identitet kupca nije poznat.

Slika je bila izložena u martu u muzeju u Bristolu, navodno gradu iz kojeg potječe Benksi, kako bi se obilježio datum na koji je Britanija trebala izaći iz Evropske unije.

Ta je izložba privukla 300.000 posjetilaca.

– Napravio sam je prije deset godina. Muzej u Bristolu izložio ju je kako bi se obilježio dan Brexita – napisao je tada Benksi na Instagramu.

Slika prikazuje čimpanze kako sjede na klupama u britanskom parlamentu, na mjestima zastupnika donjeg doma.

Šef odjela za evropsku savremenu umjetnost u “Sotheby’su” Aleks Bražik (Alex Branczik) rekao je kako “nije postojao bolji trenutak da se slika stavi na prodaju”.

– Mislim da nema sumnje u njegove političke stavove, ali pravi genij Benksija je njegova sposobnost da svede tu nevjerovatno kompleksnu raspravu na jednu jednostavnu sliku – rekao je stručnjak iz “Sotheby’sa”.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara