3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMagazinKoliko traje popodnevno drijemanje

Koliko traje popodnevno drijemanje

NAVIKE Koliko je dobar san važan

Dovoljno sna tokom noći u kombinaciji s kratkim drijemanjem tokom dana zapravo je najbolja moguća kombinacija.

Koliko je dobar san važan, znaju već i vrapci na granama. I to ne samo onaj noću, nego i onaj popodnevni, tzv. “power nap”. Koliko bi trebala trajati ta popodnevna „sijesta“? 

Popodnevno drijemanje je isto što i grickalice: Ako se neko iz nekih razloga ne uspije dovoljno najesti tokom dana, često poseže za užinom i to je sasvim u redu.

No, s druge strane, ako toliko grickate preko dana da ne možete večerati, onda to i nije baš dobro. S drijemanjem je isto. Ako iz nekog razloga niste dobro spavali ili ako je vaš posao takav da si dobar san ne možete priuštiti, onda je dobro odspavati u popodnevnim satima. No, ako možete spavati noću, a to ne radite, drijemanje bi moglo naštetiti vašem ritmu spavanja.

Drijemanje je luksuz kojem se prepuštamo tokom vikenda, godišnjih odmora i kada god to možemo. Nema ništa loše u tome, osim ako nam ono ne remeti cjelokupni ciklus spavanja.

Ljudi koji odspavaju tri do četiri sata zapravo ne drijemaju, to se već smatra pravim spavanjem. Drijemanje bi trebalo trajati u okviru jednog sata, u rasponu od 20 do najviše 40 minuta.

Ako vaše spavanje traje dulje od 40 minuta, a pogotovo ako je prošlo više od sat i po, mogla bi vam se dogoditi inercija sna. To je vrijeme koje je potrebno mozgu da aktivira područja koja nas drže budnima. Može trajati sat pa čak i četiri sata. To zna biti prilično nezgodno.

Dovoljno sna tokom noći u kombinaciji s kratkim drijemanjem tokom dana zapravo je najbolja moguća kombinacija.

Izvor:Avaz

spot_img