Obavezno provjerite ima li novčanica hologramski simbol.

Sigurno ste se barem jednom susreli s novčanicom u koju se posumnjali da je lažna. Teško je odrediti točan broj lažnih novčanica koje u ovom trenutku nalaze širom svijeta. Policija često upozorava građane da pripaze na novčanice koje dobivaju te da novac ne mijenjaju na sumnjivim mjestima, nego da se drže ovlaštenih mjenjačnica. Ovo su neki od savjeta koji Vam mogu pomoći u procjeni je li novčanica koju ste dobili lažna, piše Fenix-Magazin.

1. VODENI ZNAK I ZAŠTITNA NIT Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlosti, ako je novčanica prava lako ćete uočiti vodeni znak te zaštitinu nit.

2.TEKSTURA NOVČANICE Ako usporedite teksturu papira lažne i prave novčanice uočit ćete veliku razliku. Papir od kojeg je napravljena novčanica eura je dosta čvršći i tvrđi od papira od kojeg se najčešće prave krivotvorine. 

3. POTRAŽITE HOLOGRAMSKI SIMBOL Pregledajte novčanicu pod kutom te potražite holomgramski simbol.

4. OBRATITE POZORNOST NA BOJU NOVČANICE Lažne novčanice često nemaju jednaku nijansu boje poput pravih. Ako utvrdite da novčanica nije prava obratite se policiji ili otiđite do obližnje banke. Također je važno da ne vraćate novčanicu onom tko Vam ju je dao ili da Vi osobno pokušavate tražiti počinitelja nego da se prvenstveno obratite policiji te da nadležnim organima kažete sve informacije koje su Vam poznate o podrijetlu novčanice.

Izvor:Vecernji

Komentari

komentara