10.6 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaMagazinDoživjeli ste žutu minutu? Ovih šest stvari mogu vas instantno umiriti

Doživjeli ste žutu minutu? Ovih šest stvari mogu vas instantno umiriti

Sve nas ponekad uhvate trenuci kad nam stres zagorča život
No, kako ga se uspješno riješiti prije nego što situacija eskalira? U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih i efikasnih savjeta pomoću kojih ćete lako prebroditi svaku kriznu situaciju.

Svi mi nekad imamo svoje male mušice kad smo nepodnošljivi sebi i drugima. Bez obzira na to, tko nam je dignuo živac, život ponekad jednostavno sklizne iz svojih uobičajenih putanji. Obuzme nas stres i odjednom se nenadano pretvaramo u beštije koje pale sve pred sobom.

Zato je dobro na repertoaru imati nekoliko jednostavnih trikova koji će nam olakšati i ublažiti takve situacije čak i prije no što uspiju eskalirati.

Pojedite komad torte od sira

Sve što je ponekad dovoljno da se izvučemo iz krize malo je ili, kad baš zagusti, mnogo šećera. I dok mnogi u takvim situacijama pribjegavaju čokoladi, torta od sira izgleda bolje – barem na papiru. Tko bi mogao odbiti tu deliciju?

Dobro, možda se nutricionisti ne bi baš nužno složili s obzirom na nutritivnu vrijednost ovog kolača, ali kad vas opali žuta minuta zdrava količina šećera zasigurno će vaše bližnje izbaviti od nepotrebnog stresa.

Dobro sniženje

Mnogi će se složiti da nema boljeg načina za bijeg od žute minute nego dobar shopping. Kamo sreće da usput ubodete i neko genijalno sniženje! Vaša razina stresa odmah će se spustiti na razinu koja će biti i više nego prihvatljiva vašoj okolini.

Uhvati li vas jedan od takvih momenata ove srijede, svakako se zaletite do City Centera one gdje vas očekuje Žuta srijeda – onaj dan u mjesecu kad cijene vrtoglavo padaju.

dobro snizenje

Popijte kavu s prijateljicom dok je dijete u igraonici

Svatko tko ima dijete zna koliki su djeca blagoslov. Pa ipak, treba nekad biti iskren i priznati da čak i najbolji klinci znaju čak i najstaloženijim roditeljima dići živac.

Kad se to dogodi uzmite u ruke telefon, okrenite broj svoje najbolje prijateljice i dogovorite se za kavu kod najbliže igraonice. Zaputite li se u srijedu do City Centera one, gdje će se vaše dijete zasigurno sjajno zabaviti u igraonici, iskoristite odmah sjajnu priliku jer kad je Žuta srijeda, cijene u Cityju nesmiljeno padaju.

Vaše će vam dijete biti zahvalno, a i za vas će biti dobro uzeti si barem kratku pauzu od najteže uloge u životu. Osim toga, pokažite nam osobu koju dobra trač partija i basnoslovni popusti nisu vratili u gabarite normale!

Kupite novi parfem

Svako toliko dobro je promijeniti rutinu, a postoji li bolji način nego odvažiti se na eksperiment s novim mirisom? Parfumerije su pune novih opojnih mirisa koji samo čekaju da ih isprobate, a svakako biste se mogli okoristiti i Žutom srijedom u City Centeru one kad se cijene spuštaju na rekordno niske razine.

parfem

Priuštite si masažu

Na stranu što je osjećaj kad vas netko masira i više nego ugodan, iskustvo masaže je iznimno blagotvorno. Studija koju je nedavno provela jedna od najuglednijih američkih institucija – Cedars-Sinai Medical Center, pokazala je kako čak i samo jedna sesija dubinske masaže rezultira s čak nekoliko bioloških promjena.

Volonteri koji su sudjelovali u studiji prijavili su, naime, instant benefite. Razina hormona stresa, kortizola, odmah im je pala. Osim toga, znanstvenici su uspjeli dokazati i da je volonterima zbog masaže porasla razina bijelih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za čuvanje našeg imunološkog sustava.

A koliko se psihički bolje osjećamo nakon dobre masaže ne treba nam reći nijedan doktor. Poboljšanje je to koje možemo direktno osjetiti na svojoj koži i to odmah. Jer, na kraju krajeva, kome ne treba malo odmora od stresne svakodnevice?

masaza

Pomazite se sa životinjom

Znanstveno je dokazano da direktni kontakt s drugim živim bićem ublažava stres. Koliko god voljeli ljude, ponekad čovjeku jednostavno ne treba više od malo maženja s nekim veselim dlakavcem. Nemate li vlastitog kućnog ljubimca, niti vam je dostupan ljubimac nekog od vaših prijatelja, trkom u najbliži pet shop.

Studije pokazuju da maženje životinja povećava razinu oksitocina, odnosno hormona koji smanjuje stres dok istovremeno smanjuje proizvodnju kortizola, odnosno hormona stresa. Eto, znanost je rekla svoje.

spot_img