Mnogi ljudi istinski ne vole biti sami. Osjećaju se usamljeno. Za druge, međutim, usamljenost može biti izvor ekstaze. Novinarka BBC-ja razgovarala je sa pustinjakinjom iz škotskih šuma i otkrila priču o Amerikancu koji je okrenuo leđa svijetu u svojim dvadesetima.

Te 1986. godine dvadesetogodišnji Christopher odvezao se u šumu te ostavio automobil i ponio sa sobom samo osnovne potrepštine za kampiranje. Posljednjih 27 godina nije izašao iz te šume.

Razvukao je šatorsko krilo između stabala, podigao mali najlonski šator i tu se skrasio. Bio je potpuno skriven, uprkos tome što se nalazio na nekoliko minuta hoda od jedne od stotine ljetnjih koliba rasprostranjenih po kraju.

kamp u šumi

Christopher je preživio provaljujući u druge kolibe kradući zalihe. Uzimao je samo ono što mu je potrebno- hranu, sredstva za kuhanje, odjeću, čizme, baterije za lampe i mnogo knjiga. Trudio se da bude što manje štete, ali veliki broj provala – kojih je tokom godina bilo više od tisućuu – izazvao je nervozu kod nekih vlasnika koliba. Na kraju mu je policija postavila zamku i uhvatila ga na djelu.

Pisac Michael Finkel posetio ga je  u zatvoru dok je pisao knjigu Stranac u šumi: Izuzetna priča o posljednjem pravom pustinjaku. Postavio mu je očigledno pitanje: „Zašto?” Zašto je okrenuo leđa svijetu i odlučio živjeti potpuno sam?

nort pond

„Rekao je da je osjećao veliku nelagodu u društvu drugih ljudi. Pomislio sam da je možda postojala neka konkretna radnja koja ga je na to navela. ‘Jesi li počinio neki zločin? Je li te nečega bilo sramota? Je li postojala neka konkretna radnja?’ A on je inzistirao da nije bilo ničeg sličnog. Rekao je da je poriv da bude sam bio kao gravitacija, tijelo mu je prosto poručivalo da mu je prijatnije kad je sam sa sobom.”

Taj poriv je na kraju bio toliko jak da je odlučio provesti skoro tri desetljeća ne progovorivši ni s kim. Dobro, zamalo.


Uprkos oštrim zimama, gdje temperature znaju  pasti i do -20 stepeni Celzijusa,  kaže da nikad nije zapalio vatru da dim ne bi privukao nečiju pažnju.

Chris kaže da mu nijednog trenutka, u svih tih 27 godina, nije bilo dosadno. Nikad se nije osjećao usamljeno. Rekao je da je osjećao potpuno zajedništvo s prirodom i vanjskim svijetom.

Komentari

komentara