TUZLA Jačanje operativnih sposobnosti OSBiH

Pokaznoj vježbi prisustvovao je i američki ambasador u BiH Erik Nelson

Danas je na vojnom aerodromu Dubrave kod Tuzle završena četverodnevna vježba “Srebrna strijela” (Silver Arrow), koju su Oružane snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) realizirale u saradnji s Nacionalnom gardom Merilenda i Američkim zračnim snagama u Evropi (USAFE).

Na vježbi koja je trajala od 9. do 12. septembra OSBiH prvi put su uvježbavale specijaliste za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Oni su obučeni za usmjeravanje aviona i helikoptera za bojno i taktičko djelovanje na samom terenu. Kako tvrde, Oružane snage naše zemlje do sada nisu imale ovu sposobnost koja se primjenjuje u razvijenim vojskama svijeta. 

U obuci su učestvovali i helikopteri Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH, čiji su piloti prvi put djelovali u koordinaciji sa JTAC kontrolorima u zemlji.

– Ova vježba i zajednička aktivnost imaju višestruki značaj. Realizirali smo dva partnerska cilja s američkom vojskom, odnosno blisku zračnu podršku koja je bitna za pripadnike Oružanih snaga BiH za izvršavanje Zakona o odbrani u zemlji i inozemstvu u mirovni misijama u kojima naši pripadnici učestvuju. Uporedo s tim, sa partnerima sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli smo uspjeli realizirati cilj da država BiH za provođenje ovih aktivnosti mora biti spremna osigurati kapacitete i aerodrome za savezničke snage – kazao je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović.

Pokaznoj vježbi prisustvovao je i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), a kako je istakao, danas se vidjelo NATO partnerstvo u akciji. 

– Ova vježba je bila pomoć Oružanim snagama BiH u poboljšanju njihovih vještina i kapaciteta, ali i stepena interoperabilnosti kada rade sa NATO saveznicima i Oružanim snagama SAD-a. Ovo je važno i za njihovo učešće u budućim misijama, kao partnera koji je pouzdan i siguran u borbi protiv terorizma. Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, jer su pouzdan partner u globalnoj borbi protiv terorizma i poznat partner u misijama očuvanja mira. Ponosni smo što možemo dati svoju podršku kao NATO saveznik – naglasio je Nelson.

Kroz vježbu pod nazivom Srebrena strijela pripadnici Komande logistike Oružanih snaga BiH obučeni su i na procedurama utovara i istovara tereta iz transportnog aviona C-130 Hercules. 

– Realizirana vježba pružila je mogućnost svim učesnicima da se uključe u realistične i zahtjevne treninge za izgradnju iskustva, saradnje i timskog rada. Ovo će značajno povećati naše mogućnosti, ne samo za podršku civilnim organima već i za učešće u budućim operacijama za podršku miru širom svijeta. Iskoristit ću priliku da se zahvalim našim prijateljima iz Nacionalne garde Merilend i Američkim zračnim snagama u Evropi na podršci i pomoći koju nam pružaju – rekao je general Mašović.

Nakon pokaznih vježbi sposobnosti, gosti su imali priliku da na taktičko-tehničkom zboru izbliza pogledaju dio naoružanja, oklopno-mehaniziranih vozila i letjelica iz sastava OSBiH, saopćeno je iz MOBiH.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara