Umirovljenici nemaju razloga za brigu. Mirovine mogu samo rasti, a nikako da se smanjuju. Ne postoji šansa za smanjenje mirovina. Isto tako, neće biti ni problema u radu Zavoda PIO/MIO, neće se trebati zaduživati, kazao je za“Dnevni avaz“ federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na taj način reagirao je na izjave predstavnika poslodavaca, ali i umirovljenika te Federalnog zavoda PIO/MIO, koji su kazali da će izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Vlada FBiH u četvrtak usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru, nanijeti nesagledive posljedice mirovinskom sistemu.

Direktor Zavoda Zijad Krnjić čak je kazao da bi mogla biti narušena stabilnost te institucije, jer bi mogli biti smanjeni prihodi. Dodao je da će morati posezati za kreditima kako bi redovno isplaćivali plaće.

Ministar Drljača tvrdi drugačije. Kaže da je ministrica financija Jelka Milićević dala garanciju da neće biti ni u jednom obliku potrebe za zaduživanjem zbog izmjena ovog zakona.

-Neće biti potrebe za zaduživanjem jer taj zakon ne može stupiti na snagu prije nego što Zavod PIO/MIO prijeđe na budžet. Može se reći da je budžet Federacije garanat stabilnosti i sigurnosti. Dakle, budžet je garant financijske sigurnosti Zavoda PIO/MIO – kazao je Drljača.

Ministar ističe da su obećali umirovljenicima da će raditi na poboljšanju njihovog standarda. To je, kaže, prioritet i Ministarstva na čijem je čelu, ali i Vlade.

Što se tiče eventualnog povećanja mirovina, ministar kaže da ne zna hoće li ga biti, jer sve ovisi od budžetskih prihoda.

-Povećanje mora predložiti Upravni odbor Zavoda, Vlada mora napraviti analizu, a nakon toga Ministarstvo je to koje je inicijator, ali kroz te analize Upravnog odbora. Tendencija Vlade je da se minimalne mirovine povećaju. Samo povećanje mirovina dolazi u obzir, ništa drugo – istakao je Drljača.

Komentari

komentara