Astronomi su otkrili vodu u atmosferi ogromne planete K2-18b za koju se zna da već ima temperaturu koja je pogodna za stanovanje. Detalji o ovom velikom otkriću objavljeni su u naučnom časopisu Nature Astronomy.

Planeta K2-18b je od Zemlje udaljena 111 svjetlosnih godina. Zbog toga je jedina opcija čekanje da se pokrene sljedeća generacija svemirskih teleskopa koji će tražiti dodatne plinove u atmosferi planeta koje bi mogli proizvesti samo živi organizmi.

“Ovo je jedno od najvećih pitanja nauke. Uvijek smo se pitali jesmo li sami u svemiru, a u narednih deset godina znat ćemo postoje li hemikalije zbog života u tim atmosferama”, rekao je istraživač Ingo Valdman.

Tim koji stoji iza ovog otkrića istraživao je planete koje je Hubble svemirski teleskop otkrio između 2016. i 2017. godine. Oni su utvrdili prisutnost nekih hemikalija u njihovoj atmosferi, no samo je na K2-18b otkrivena voda koja je vitalni sastojak života na Zemlji.

“Pronalazak vode u atmosferi potencijalno useljive egzoplanete je ‘nevjerovatno uzbudljivo’. To nas približava odgovoru na pitanje ‘Je li Zemlja jedinstvena?'”, rekao je Angelos Tsiaras, član UCL tima,

Izvor:Nezavisne

Komentari

komentara