11.8 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisNijemci tuže Volkswagen, pridružuju se i oštećeni Hrvati

Nijemci tuže Volkswagen, pridružuju se i oštećeni Hrvati

ZAGREB – Zbog manipulacije s podacima o izduvnim gasovima u vozilima s dizel-motorima EA 189 iz Volkswagen grupe, Savezno udruženje njemačkih potrošača iz Berlina pokrenulo je najveću kolektivnu tužbu u Evropi, kojoj se priključuju i hrvatski potrošači.

Na sudu će se utvrđivati odgovornost Volkswagena zbog nedopuštene ugradnje manipulativnih softvera za optimalizaciju izduvnih gasova, prenosi Poslovni dnevnik.

Tužbi su se pridružili i potrošači iz Hrvatske koje zastupa kancelarija Sandre Budimir, a advokat iz te kancelarije Pavao Kovačić kaže da se do sada javilo oko 100 ljudi.

Prema njegovim riječima, Udruženju njemačkih potrošaca za sada je prijavljena 51 osoba jer svi moraju da prilože dokumentaciju kojom dokazuju da su vlasnici vozila sa spornim dizel-motorom.

“Ovo je probna kolektivna tužba koja se podnosi radi prekida zastare (slučaja) i utvrđivanja odgovornosti Volkswagena, a ako se utvrdi odgovornost te kompanije, onda se u postupcima za naknadu štete utvrđuje samo iznos odštete. Moguće je i da Volkswagen u kolektivnom postupku odluči da se nagodi, tako da možda ni ne dođe do postupka za naknadu štete”, kaže Kovačić za Večernji list.

Koliko bi u slučaju uspjeha tužbe potrošači mogli dobiti sada nije poznato, jer, dodaje Kovačić, nema sudske prakse na osnovu koje bi mogla da se prognozira visina odšteta.

Izvor:Nezavisne

spot_img