OVO NISTE ZNALI Kompilacija letačkih ispovijesti

Svaka struka ima svoje tajne pa tako ni ona u vezi s održavanjem i letenjem avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji često vole pričati i više nego što je potrebno pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih ispovijesti i tajni!

Ne otklanjaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion polijeće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se prije svakog leta detaljno provjeravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utječu na sigurnost, oni se popravljaju pri slijetanju, da se ne bi gubilo vrijeme zbog odgađanja letova. 

Pilot i kopilot jedu različitu hranu 

Prije leta, pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom pa, ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne prakticiraju sve avionske kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja

Uvriježeno je mišljenje kako je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, ali to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog, zapravo, ekonomske naravi, jer se zrak u avionu konstantno filtrira, a duhanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo, ugasite telefone 

Ne, ako telefon ostavite uključen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenicima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cijene karata, a ponekad karte dijele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan!

Najbolje vrijeme za kupovinu karata

Vjeruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cijenu, a to i nije skroz tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, srijedom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cijenama.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lijepo objasnite zašto ne možete sjediti do saputnika, vjerovatno će se za vas naći neko drugo mjesto, a ako se odlučite na histerisanje i bezobrazluk, ostat ćete tamo gdje jeste. Ista je stvar i s hranom i svime ostalim.

Lokoti neće zaštititi kofer 

Ako ste zaključali kofer lokotom, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom tako da ćete možda nepotrebno doživjeti oštećenje kofera.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara