RASPAD INDUSTRIJE U BIH

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grad se dijeli na bošnjački i hrvatski dio. Istu sudbinu doživjet će i fabrika

Do kraja osamdesetih “Bratstvo” je zapošljavalo više od 10.000 radnika, a najmanje 33.000 stanovnika Novog Travnika direktno je zavisilo od tog kombinata, objavljuje Žurnal.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grad se dijeli na bošnjački i hrvatski dio. Istu sudbinu doživjet će i fabrika. Nakon početka privatizacije bivši direktori postaju vlasnici nekretnina i Novi Travnik, a od nekadašnjeg industrijskog giganta ostale su uglavnom napuštene i opljačkane hale.

Rijetki su primjeri privatiziranih dijelova kombinata koji danas rade bolje nego prije rata. Novi Travnik od grada mladosti postaje grad penzionera, a od nekadašnjeg industrijskog giganta ostale su uglavnom napuštene i opljačkane hale. Mali dio nekadašnjeg “Bratstva” koji je ostao u državnom vlasništvu danas zapošljava tek tristotinjak radnika.

U selu Kasapovići nadomak Novog Travnika, s tada tek nekoliko kuća, 1949. godine počela je gradnja fabrike naoružanja i vojne opreme MMK “Bratstvo”. Uporedo su građene smještajne jedinice za potrebe radnika. Tako je nastao grad Novi Travnik. Godine 1980. preimenovan je u Pucarevo, da bi 1992. bio vraćen prvobitni naziv.

Naseljavali su ga radnici iz cijele bivše Jugoslavije, različitih nacionalnosti i narodnosti, zbog čega je Novi Travnik prozvan gradom bratstva i jedinstva, ali i gradom mladosti jer nije bilo starih niti nezaposlenih. Postao je jedan od najrazvijenih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Do kraja osamdesetih godina MMK “Bratstvo” je zapošljavao više od 10.000 radnika, a najmanje 33.000 stanovnika Novog Travnika direktno je ovisilo o kombinatu. “Bratstvo” je bilo važan segment i namjenske industrije.

Ovo je četvrta epizoda serijala „Raspad industrije u BiH“ koji za program Al Jazeera Balkans producira Centar za razvoj medija i analize.

Pogledajte film „Bratstvo“

Izvor:Fokus

Komentari

komentara