Trinaestogodišnji dječak Dejan L. iz Broda nije dobio projekat od Američke svemirske agencije NASA da izradi nanosatelit, potvrđeno je medijima u toj američkoj agenciji.

Projekat na koji se Dejan navodno prijavio ne odnosi se na BiH i nije bilo ni teoretski moguće da bude prihvaćen.

– Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Dejan L. nije sudionik “NASA CubeSat lansiranja”. Registracija objekata za lansiranje u svemir je odgovornost State departmenta kada se radi o američkoj vladi, u skladu s Konvencijom o registraciji objekata za lansiranje u svemir. U ovom slučaju odgovornost bi bila na nacionalnim vlastima BiH, pod uvjetom da su potpisnici Konvencije – rečeno je u NASA.

Dijana Ždrnja, majka dječaka, na svom Facebook profilu objavila je i listu s imenima na kojoj je i ime njenog sina, čime je htjela dokazati da je prihvaćen za projekat.

Ispričala je kako su “Nezavisne” poslale spisak NASA, te da je potvrđeno da se njegovo ime ne nalazi na listi. Naime, na listi NASA-e spisak s preporukama integralnih prioriteta za 2018. godinu završava se rednim brojem 9-21, pod kojim je naveden TechEdSat-10 iz NASA Ames istraživačkog centra, a nosilac projekta je Markus Murbah. Na spisku Dijane Ždrnje nakon ovog imena pod rednim brojem 9-22 nalazi se ime njenog sina, a iza Dejana se nalazi još nekoliko imena. Takođe, sa NASA spiska se vidi da su svi dobitnici projekta isključivo iz SAD.

– Ne znam kakve podatke ste vi dobili. I ja sam zapanjena ovim što ste vi rekli. Mi smo dobili od njih dozvolu od bh. radio-stanice. Naša stanica je stavila koordinate gdje će biti satelit. Mi imamo čak i dokaze da je NASA zajedno s Europskom svemirskom agencijom platila sve troškove licence – kaže Ždrnja.

Nije jasno kako je došlo do ove situacije i tko je odgovoran za ovakav razvoj događaja.

Komentari

komentara