Potpuni mrak označio je kraj rada kompanije Aluminij iz Mostara. Četiri minute iza ponoći, ovaj kombinat je isključen s napajanja električnom energijom. Ovakvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada.

Nekoliko minuta nakon ponoći, desilo se ono što je i nagovješteno. Mostarski Aluminij ostao je bez električne energije, a time i prestao sa radom. Radnici treće smjene u jutarnjim satima sa kesama u rukama napuštaju fabriku. Kažu, idu sada kućama, razočarani.

“Aluminij je bio ponos svega u ovom gradu. Ovo je sramota, prvo političara Hrvatskih i svih političara u BiH. Ovo je sramota i fuj. Samo im to mogu reći, sramite se”, riječi su Sandra Muse, radnika Aluminija.

Radnici poručuju, sudija je odsvirao kraj. Kraj za Aluminij, početak za privatizaciju, poručuju. Smatraju da je sve smišljeno.

“Pa smišljeno nego šta. Jer, ko će platiti dug i ući nekome platiti dug. Ovako je sada čisto. Ako neko dođe doći će na čisto. Ono će biti otpis, kako će se to rješiti, Boga pitaj”, kaže Branko Pušić, radnik Aluminija

Vladi FBiH je žao zbog gašenja postrojenja u Aluminiju. Posljedice loših odluka, kaže resorni ministar Nermin Džindić su razlog zašto je Aluminij prestao sa radom. On kaže da je Aluminij 2017. imao izuzetno povoljan ugovor sa Elektroprivredom BiH o isporuci električne energije od 33 eura po megavatu, ali i da su te godine bili u gubitku, što njemu govori da je rukovodstvo Aluminija loše radilo:

“Nije ovdje pitanje samo cijena električne energije, ovdje ima i puno drugih pitanja koje treba sistemski rješiti i konačno tu fabriku ili privredno društvo staviti na zdrave noge, na ekonomski zdrave noge, bez uticaja politike ili bilo koga.”

Radnici iz ove kompanije upozorili su kako će se metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti. Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize. Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 milijuna eura za gašenje. U Vladi se ne slažu da će biti potrebni milioni za pokretanje.

“Šta je potrebno za ponovno pokretanje? Informacije se kreću od 10.000 do 100.000 po jednoj elektrolizi. Po meni, kada uzmete broj trenutno linija koje rade, koje su radile, to je 144, onda dobijete puno manji iznos od onog o kojem se priča, za ponovno pokretanje”, objašnjava Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Aluminij nije nestao, ali ga neko treba pokrenuti. Glencore je odustao, investitor iz Dubajia nije, ali je dobio pismo iz Vlade koje trebati ostati tajna o mogućem preuzimanju Aluminija. Vrijeme je isteklo za radnike u ovoj fabrici. Neizvjesno je hoće li i biti novog početka.
Izvor-N1

Komentari

komentara