Tokom masovnog pada društvenih mreža Facebooka, Instagrama i WhatsAppa neki su korisnici primijetili jedan, kako navode, jeziv detalj.

Iako nisu mogli vidjeti fotografije na Facebooku, mogli su vidjeti tagove koji opisuju šta se nalazi na fotografijama. 

Poznato je da Facebook koristi vještačku inteligenciju kako bi identificirao objekte i osobe na fotografijama i automatski im dodao tag, no neke ljude je ovaj detalj ipak prilično uznemirio.

Iz Facebooka navode da je primarni razlog korištenja tagova na ovaj način olakšavanje korištenja ove društvene mreže osobama koje imaju problema s vidom, no nije poznato koriste li ove podatke u svrhu oglašavanja.

Ovakav način tagiranja fotografija otkriva puno ličnih podataka o korisnicima: koji su im hobiji, imaju li ljubimaca i slično. To mogu biti informacije koje korisnici ne žele podijeliti.  

Sudeći po reakcijama ekipe na Twitteru, čini se da mnogi nisu znali da Facebook analizira slike na ovaj način. 

– Ne spominjemo da se neke fotografije ne učitavaju, ali da su na njima tagovi za prepoznavanje objekata? Pomalo jezivo – napisala je jedna korisnica.

– Facebook iz nekog razloga ne učitava fotografije kako treba, ali umjesto toga sad znam kakve informacije imaju o tim slikama – napisao je korisnik.

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

Izvor:Avaz

Komentari

komentara