PUTOVANJA Senad Hasanović u avanturi do Japana

Na dva točka prešao više od 26.000 kilometara kroz 12 zemalja

Sarajlija Senad Hasanović završio je putovanje motociklom od Sarajeva do Japana. Na dva točka prešao je više od 26.000 kilometara, a prošao je kroz 12 zemalja. 

Iz Sarajeva, preko Crne Gore, Albanije, Grčke, Turske, Gruzije, Rusije, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgistana, Mongolije i Rusije, nakon mjesec, stigao je u Japan.

Ljubazni ljudi

Javio nam se iz Tokija, do kojeg je stigao preko snježnih planinskih vijenaca Pamira, na nadmorskoj visini od 4.650 metara. Pun je utisaka.   

– U Tadžikistanu sam upoznao ljubazne ljude. Ne skidaju osmijeh s lica. Na jednoj benzinskoj pumi upoznao sam porodicu koja me pozvala na ručak, jer je bio Bajram – govori nam Hasanović. 

Proputovao je i kroz kirgistanska prostranstva pokrivena snijegom te je ušao u Kazahstan i vozio kroz stepu. U Novosibirsku (Rusija) pripremao se za zahtjevnu turu preko Mongolije.

Nemoguć ulazak

Na granici Južne Koreje i Japana morao je sići sa motocikla. Naša zemlja nema potpisane konvencije s ovim zemljama pa motornim vozilima s bh. tablicama nije moguć ulazak.   

Motocikl je brodom prebacio do luke u Splitu, a onda je avionom krenuo do Tokija, gdje završava svoju avanturu.

Šest mora i jezera i osam rijeka Hasanović je na svom putu vidio šest mora i jezera Egejsko, Crno, Kaspijsko, Aralsko more, Bajkalsko jezero, Japansko more, a prešao je i preko osam rijeka Volge, Urala, Embe, Amur Darja, Irtiša, Zavaršana, Oba, Amura. 

  • Razgovarao i s kazahstanskom policijom
  • Izvor:Avaz

Komentari

komentara