Učestvovat će predstavnici osam stranih i 15 domaćih kompanija

Vodeći izvozni proizvodi u 2018. bili su papir i karton

Jačanje ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Grčke te unapređenje trgovinskih odnosa putem direktnog povezivanja privrednika dviju zemalja, osnovni su ciljevi Poslovnog foruma BiH – Grčka, koji će biti održan danas u Sarajevu.

Poslovni forum organiziraju Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH), u saradnji s Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u BiH, u okviru posjete poslovne delegacije Grčke Bosni i Hercegovini.

Na Forumu će, kako navode iz VTK-a, pored predstavnika komorskog sistema učestvovati predstavnici osam grčkih i 15 bh. kompanija. Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma planirani su B2B sastanci grčkih i bh. privrednika.

Prema podacima VTKBiH, izvoz Bosne i Hercegovine u Grčku u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 4,4 miliona KM i manji je u odnosu na izvoz u istom periodu prošle godine kada je iznosio 6,38 miliona KM.

BiH je iz Grčke u prvih pet mjeseci ove godine uvezla robu u vrijednosti od oko 34 miliona KM, što je više u odnosu na isti period lani kada je taj uvoz iznosio 30,8 miliona KM.

Vodeći izvozni proizvodi u 2018. bili su papir i karton, a što se tiče uvoza najveća vrijednost, zabilježena je kod stavki plastične mase, aluminija i proizvoda od aluminija.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara