Kompanija Volkswagen ovog tjedna obustavlja proizvodnju posljednje verzije modela “Buba”.

Ovaj automobil se proizvodi od 1938. godine, a bio je dio najmračnijih trenutaka Njemačke i nikada realiziranog nacističkog projekta, a potom simbol njemačke ekonomske poslijeratne obnove i uspona srednje klase.

“Buba” je bila primjer globalizacije, pošto je prodavana svuda i postala je prepoznatljiva širom svijeta, a u SAD je tijekom ’60-ih bila amblem kontrakulture.

Iznad svega, ovaj automobil ostaje prepoznatljiv u povijesti dizajna, poput boce Coca-cole, prenio je AP.

Originalni dizajn je djelo austrijskog inženjera Ferdinanda Porschea, koji je bio angažiran da realizira projekat diktatora Adolfa Hitlera o “narodnom automobilu”, po ugledu na “ford model t” u Americi.

Volkswagenova tvornica je 1949. godine, pod nadzorom britanskih okupacijskih snaga, prenesena u vlasništvo njemačke vlade i pokrajine Donja Saksonija, koja je i danas djelimični vlasnik kompanije.

Do 1955. godine proizvedena je milijunita “buba” u Volfsburgu. Najvažnije strano tržište za ovaj model postale su SAD, gdje je 1968. godine prodato 563.522 primjerka, odnosno 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Volfsburgu okončana je 1978. godine, sa dolaskom novih modela, poput golfa. “Buba” nije nestala, pošto je njena proizvodnja u Meksiku trajala od 1967. do 2003. godine.

“Nova buba”, modernizirana verzija u retro stilu, napravljena na platformi “golfa”, stigla je na tržište 1998. godine pod nadzorom direktora Volkswagena Ferdinanda Piha, praunuka Ferdinanda Porchea.

Posljednji primjerak iz završne serije od 5.961 automobila završit će u muzeju poslije ceremonije u Puebli 10. srpnja, kada će biti obilježen kraj proizvodnje.1 od 8