7.1 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHNa ljetnom mirovnom kampu i učenici iz Viteza

Na ljetnom mirovnom kampu i učenici iz Viteza

Udruženje „Integra“ uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini realizirala je Ljetni mirovni kamp u periodu od 17.07. do 22.07. 2019. koji je održan u ¸¸Eko selo¸¸ Boračko jezero.

Na kampu su sudjelovali učenici i nastavnici srednjih škola iz Višegrada,Mostara, Stoca, Viteza, Bugojna, Novog Travnika, Jajca, Sarajeva i Brčkog koji su prisustvovati nizu predavanja i radionica koje su vodili neki od najvećih imena iz BiH sa područja kulture dijaloga, komunikologije, historije i psihologije; prof.dr. Esad Bajtal, prof dr.Slavo Kukić, prof dr. Zlatiborka Popov Momčinović, prof. Vuk Bačanović.

U pratnji pedagogice Ivanele Brković, ovaj kamp posjetili su učenici Gabrijela Frljić, Franjo Šuman, Irena Lujić i Andrija Štrbac.

Učenici su slušali poučna predavanja, bili dio različitih radionica, izmjenjivali svoja mišljenja i iskustva sa vršnjacima diljem BiH.

 Projekat se oslanja na rad dr. psihologije Kaline Yordanove, antropologinje i psihoanalitičarke koja je tokom 2012. Godine, u okviru svoje doktorske disertacije, na području cijele BiH istrazivala prisustvo traume kod djece demobilisnaih boraca proteklog rata a koja su rođena nakon istog. Njeno istraživanje je, između ostalog, potvrdilo da se naš identitet dijelom formira pod uticajem iskustva prethodnih generacija.

Poseban akcent je na demobilisanim pripadnicima nekadašnjih sukobljenih strana, tada maloljetnim borcima Armije, VRS i HVO koji je otvoreno razgovarao s mladima o svim negativnim posljedicama nasilnog načina rješavanja konflikata i svemu onom što iz takvog pristupa može proizaći.

Tokom šestodnevnog Mirovnog kampa je  upriličena i projekcija filma ¸¸Muškarci ne plaču¸¸ Drljević Alena.

 Cilj projekta nije analizaranje, niti detaljno obrađivanje razloga, povoda i uzroka proteklih ratnih sukoba kao ni pronalaženje ‘’zajedničke ‘’ istine već, upravo, učenje mladih poštovanju različitih verzija individualne istine te građenje zajedničkog povjerenja kao temelja za bolji i kvalitetniji suživot.

Također, predstavlja i pokušaj ukazivanja na činjenice koje za cilj imaju posvećenost i usmjerenost ka jačanju procesa pomirenja i uspostave međuetničkog povjerenja, i promoviranju razumijevanja da se samo kroz interkulturnu saradnju može doći do ostvarenja zajedničkih ciljeva. Po završetku, svi sudionici kampa dobili su diplome. Završnu noć upriličen je rafting i glazba uživo za sve sudionike predivno iskustvo.

spot_img