12.5 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHMilijarder Pramod Mittal uhapšen u Lukavcu

Milijarder Pramod Mittal uhapšen u Lukavcu

Osim Mittala, nalog za hapšenje je izdat i za još najmanje dvije osobe koje se dovode u vezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u ”Global Ispat koksnoj industriji” Lukavac

Milijarder Pramod Mittal uhapšen je danas na području općine Lukavac, potvrđeno je iz Tužilaštva TK, koje je izdalo nalog za njegovo hapšenje.

– Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je on pod kontrolom agencija za provođenje zakona. Tek kada bude predat u našu nadležnost, moći ćemo iznijeti više detalja, poručili su iz Tužilaštva TK, javlja Avaz.

Osim Mittala, nalog za hapšenje je izdat i za još najmanje dvije osobe koje se dovode u vezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u ”Global Ispat koksnoj industriji” Lukavac.

Mittal je britansko-indijski milijarder koji je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, koji je samo jedna od brojnih kompanija širom svijeta u kojoj ima udio.

Podsjećanja radi, problemi u GIKIL-u su nastali 2003. godine, kada je Vlada TK potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa Mittalovim GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio od 67 posto u zajedničkoj kompaniji GIKIL.

GSHL je time dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Ipak, Indijac i njegovi ljudi od tada upravljaju GIKIL-om.

Izvor:Fokus

spot_img