Želite li nešto prodati ili kupiti online eBay je odlično mjesto za to. Ali je također i platforma koju pokušavaju zlorabiti razni prevaranti. Evo kako ćete ih prepoznati i izbjeći.

Ovo su najčešće prijevare na eBayu. Na tri trebate obratiti pozornost kao kupac, šest kao prodavač, a jedna se odnosi na sve korisnike tog internetskog servisa.

Prijevare na koje trebate paziti kao kupac
Općenito govoreći, kupci su bolje zaštićeni jer će u eBayu češće stati na njihovu stranu dođe li do spora te im vjerovati na riječ. Ipak, postoji nekoliko načina kako vas mogu pokušati prevesti žedne preko vode.

Trgovac pobjegne s vašim novcem

Prijevara je u ovom slučaju jednostavna: uplatite novac i ne dobijete ništa zauzvrat. Za većinu toga izlistanog eBay Money Back Guarantee jamči zaštitu ako se to dogodi. Ali postoji nekoliko kategorija koje nisu pokrivene:

vozila
nekretnine
predmeti na Sothebyjevoj dražbi
web odredišta i tvrtke na prodaju
mali oglasi usluge
pojedine vrste poslovne opreme

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Pa, čak i ako provjerite recenzije trgovca i uglavnom su pozitivne, nikad ne možete biti posve sigurni kako nećete biti žrtvom prijevare. Moguće je kako su prikupili dobre recenzije hrpom manjih transakcija kako bi nekoga poput vas zeznuli jednom velikom. Jedino što možete je izbjeći kupovinu u kategorijama koje nisu pokrivene jamstvom povrata novca.

Isporuka s pogrešnim imenom

Prodavač postavlja oglas, obično s opcijom Buy Now (iako ne uvijek). Nakon što kupite robu pošalje ju na vašu adresu, ali krivo napiše ime tako da mislite kako ste primili nečiji tuđi paket. Stoga vratite pošiljku. I time poništite jamstvo koje vas štiti od prijevara. Prodavač zadrži novac, vi ste bez onog što ste htjeli kupiti i bez prava žalbe.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Nema dobrih rješenja. Možete otvoriti sve pošiljke koje stignu na vašu adresu ukoliko doista očekujete isporuku, adresa je odgovarajuća i na servisu za praćenje pošiljke stoji kako je isporučena.

Dobili ste praznu pošiljku

Prodavač objavi oglas, obično za robu koja je u danom trenutku tražena i popularna (recimo, novi model pametnog telefona ili igraće konzole), po cijeni daleko ispod tržišne. U stvari prodaje samo kutiju za taj proizvod i računa na to kako nećete pažljivo pročitati oglas već pojuriti kupiti prije svih ostalih.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Ne žurite s kupovinom i pažljivo čitajte oglase. Ako je cijena preniska, vjerojatno nešto nije u redu.

Prijevare na koje trebate paziti kao prodavač
Kupac želi platiti više

Kupac bi vas mogao kontaktirati i ponuditi plaćanje znatno većeg iznosa od onog kojeg tražite izravno. Potom će vam pokušati uvaliti lažni ček ili drugi oblik plaćanja u kojem nikad nećete vidjeti novac. Ako ste im već poslali to što prodajete, bit će prekasno.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Ne šaljite to što prodajete prije no što ne dobijete novac. Bolje je pričekati nego požaliti. Izbjegavajte čekove, u svakom slučaju.

Kupac se želi pogoditi izvan eBaya

Kupac se javlja s ponudom kako je spreman odmah isplatiti traženi iznos ako ugasite oglas i pogodite se s njim izvan eBaya. Pristanete li na to, može se dogoditi kako će se po obavljenoj transakciji požaliti eBayu kako je to što ste prodali bilo oštećeno, lažno ili čak uopće nije postojalo. U eBayu vam neće pomoći jer ste posao obavili izvan njihove domene.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Nemojte pristajati na pogodbu izvan eBaya već uvijek koristite službene oblike komunikacije kako biste u slučaju spora mogli dokazati što se doista dogodilo.

Kupac tvrdi kako ste poslali praznu kutiju

Kupac kupi to što nudite. Vi mu pošaljete robu. Kad ju primi, požali se eBayu tvrdeći kako ste poslali praznu kutiju. Iz eBaya vas stisnu da primite robu nazad i vratite novac. Kupac pošalje praznu kutiju i zadrži to što ste poslali.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Provjerite kupca prije prodaje. Ako se često žalio, to može upućivati na probleme. Možete se žaliti na njegov prigovor, ali ćete morati prikupiti sve dokaze do kojih možete doći (recimo, fotografiju kako šaljete robu). Ako nemate doista uvjerljive dokaze, eBay će češće presuditi u korist kupca.

Kupac traži povrat novca jer je roba oštećena

Prodajete traženu robu, recimo kako je to Appleov pametni telefon. Kupac ga kupi, ali već od prije ima točno taj model, samo što je neispravan ili oštećen. Kad mu stigne vaš uređaj pošalje žalbu eBayu nudeći svoj oštećeni model kao dokaz. Ako ne možete dokazati kako ste poslali smartfon u dobrom stanju oni će dobiti novac nazad, a vi ćete ostati bez iPhonea.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Zapišite podatke po kojima je moguće prepoznati pametni telefon, kao što su serijski i IMEI broj. To bi moglo pomoći u dokazivanju kako ste poslali drugi uređaj, ne onaj koji se nudi kao dokaz u prilog žalbi.

Kupac tvrdi kako nije primio robu

Koristite li pri prodaji PayPal pokriveni ste jamstvom PayPal Seller Protection. Ali, kako bi ispunili uvjete jamstva morate imati dokaz kako ste doista isporučili svu robu. Za transakcije ispod vrijednosti od 750 američkih dolara dovoljno je imati potvrdu o isporuci, ali za više od tog iznosa mora postojati potpisana potvrda isporuke. Prevaranti znaju kako većina ljudi kojima trgovina na eBayu nije posao ne znaju za ovaj preduvjet, pa kupuju robu vrijedniju od 750 dolara i zatim tvrde kako ju nisu primili. Ako ne možete dokazati isporuku, nema vam pomoći.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Uvijek pratite svoje isporuke, a za transakcije veće od 750 USD pribavite pisanu potvrdu isporuke.

Kupac koristi prisilni povrat novca

Bez obzira koriste li kreditnu karticu ili PayPay, kupci uvijek mogu posegnuti za prisilnim povratom novca (chargeback), postupak u kojem banka ili PayPal otkazuju transakciju, uzimaju vam novac, vraćaju ga kupcu i još vam pritom naplate naknadu. Na žalost, taj je postupak prilično lako pokrenuti. Bankama i PayPalu često je dovoljno da ih kupac upozori kako se nešto sumnjivo događa.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? PayPal Seller Protection nudi zaštitu u ovakvim slučajevima pa pripazite držite li se svih pravila korištenja. Banke u pravilu istražuju prisilne povrate. Ako možete dokazati kako je transakcija bila u redu, moguće je kako će poništiti povrat.

Prijevara na eBayu koju svi trebaju izbjegavati
Dobili ste e-poštu koja izgleda kao službena poruka koja stiže od eBaya, a u kojoj traže da promijenite lozinku, potvrdite nedavnu kupovinu ili prodaju i tome slično. U poruci je poveznica pomoću koje se možete logirati u svoj korisnički račun pri eBayu. Ali, ta poveznica u stvari vodi na lažno web odredište gdje će vam pokrasti sve podatke do kojih mogu doći.

Kako ćete izbjeći ovu prijevaru? Riječ je o klasičnoj phishing prijevari. Naučite kako ih prepoznati i nemojte na njih nasjedati. I nikad nemojte klikati na linkove u e-pošti, piše tportal.

Komentari

komentara