U ukupnoj trgovini Bosne i Hercegovine sa inostranstvom u 2018. godini, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16%, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko 7%

Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2014 – 2018. godine i zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da nastavi pratiti stanje u ovoj oblasti, o čemu će jednom godišnje izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Prema Informaciji, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda tokom proteklih godina do 2018. godine bilježio je pozitivna kretanja i imao stalni trend povećanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana. Međutim, deficit je i dalje ostao veoma visok i još nije manji od 2 milijarde KM. U 2018. godini ostvarena je vrijednost izvoza od 828 miliona KM, a uvoza tri milijarde KM.

U ukupnoj trgovini Bosne i Hercegovine sa inostranstvom u 2018. godini, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16%, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko 7%.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti, ulja, voće, mlijeko i mliječni, odnosno proizvodi od šećera i šećer te proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso.

Evropska unija i dalje je naš najznačajniji partner, gdje izvozimo 39% poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a 35% u zemlje CEFTA-e, Tursku oko 18%, ostatak svijeta 6% i EFTA-u 2%, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Fokus.ba

Komentari

komentara