Koliko teška potraga za poslom u BiH može biti najbolje zna 25-godišnja Travničanka Sarah Otuzbir, koja je nakon dvije godine vanrednog studiranja i potrage za poslom odlučila odgoditi fakultetsko obrazovanje te otići na kruzer.

Dvije godine sam pokušavala naći posao preko tjedna, obzirom da sam studirala vanredno vikendom. Kako nisam uspijevala ništa naći, jednostavno pukao mi je film, odlučila sam otići na kruzer. Odluku mi je olakšala činjenica da sam oduvijek željela putovati, skupila sam hrabrost za 22. rođendan i prijavila se, kazala je Otuzbir.

Od tad je odradila već tri ugovora za kompaniju Princess cruises, a proputovala je pola svijeta.

Na brodu radim kao konobar u baru, a proputovala sam čitav Mediteran, istočnu i zapadnu obalu SAD-a, Havai, Tahiti, Novi Zeland, Australiju, Karibe…, rekla je.

Što je zanimljivo,  na brodu ne radi za plaću, nego za procenat.

Zavisi sve od veličine broda i broja putnika, ali ja dobijem 18 posto od svega što prodam kao konobar. Recimo, nakon prve ture zaista nisam pazila koliko ću trošiti na brodu i kući sam se vratila sa 6500 dolara, dok sam zadnju turu pazila koliko trošim i kući sam donijela 2000 dolara, rekla je za Drukčiji.

Vratiti se kući, dodaje, uvijek je lijepo, isto kao i otići na novu turu, za koju kaže da bi svaki put trebala biti – još jedna.

Uvijek kažem da idem odraditi još jedan ugovor i to je to. Ne znam do kad ću to raditi, ali svakako namjeravam ostati na brodu jer ima dosta mogućnosti za napredak, a i lijepo se vratiti kući sa zaradom pa sebi priuštiti nešto i pomoći roditeljima, kazala je Otuzbir za kraj.1 od 8  

Komentari

komentara