Miladin Maksimović (74), iskusni pčelar iz sela Gostinica kod Užica (Srbija,.), i tog dana je, kao i svakog prethodnog, od ranog jutra bio u svom pčelinjaku. Pošto je veliko prostranstvo, oko tri hektara, dogovorio se sa susjedom Desimirom Lazićem (66) da dovede oko 60 ovaca da ih pusti na livadu.

“Bilo je oko deset sati ujutru kada je susjed dotjerao ovce. Pustili smo ih na livadu, ali glupe ovce su se nekako našle na oko desetak metara od pčelinjaka. Tu imam 60 košnica. Ovce koje su počele tuda da se kreću, pa valjda i njihov miris, a pri tom i glad pčela jer je kiša sve sprala, sve je to utjecalo da se pčele naljute”.

Kaže da su na njih odmah krenule pčele iz nekih dvadesetak košnica, a nakon tog pridružile su im se ostale pčele iz pčelinjaka. Ovce su počele padati i trčati u krug oko pčelinjaka.

“Susjed je stajao na nekih dvadeset metara od pčelinjaka, a ja sam odmah uletio u obližnji pomoćni objekat i iznio dvije kape radi zaštite za mene i Desimira. Odmah sam uletio među ovce i počeo spašavati one koje su popadale,” prisjeća se Miladin.

Osjećao je kaže ubode svuda po tijelu. “Poneki zaboli, najviše oni po vratu i po glavi. Nisam stizao ni da ih otresem, nego sam ih pritiskao po glavi. Brinuo sam se za ovce, jer su ih pčele ubadale samo po glavi. I poslije sat i po borbe sa pčelama i ovcama uspjeli smo da ovce odvojimo i istjeramo van dometa. Još više sam se zabrinuo kada nisam vidio susjeda”, kaže Miladin.

Pošao je tražiti susjeda, ali ga je ugledao poslije par minuta na brdu. “Ma traljao sam ovcu, skidao pčele s nje, ali su one ubadale mene. Skočio sam i počeo bježati. Ali, stvarno, osim uboda, nisam ništa osjećao”, dodao je Desimir, koji je odmah otišao kući. Miladin je upalio automobil i pošao kod doktora, dok su na Desimira njegovi najbliži utjecali da i on ode.
I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odjeljenju alergologije

Miladin kaže da nije osjećao nikakve tegobe, ali sama pomisao da ga je ubolo toliko pčela, utjecala je na to da ipak posjeti liječnika. U tri sela, su i tri ambulante. Liječnik po jedan dan provodi u jednoj ambulanti, pa naredni u drugoj i tako u krug.

“Liječnika sam našao tek u trećoj ambulanti u Lunovom selu. Već su dovezli Desimira. Odmah smo dobili urbazon. Liječnica u ambulanti mi je izvadila 40 žalaca iz vrata. Rekla nam je da moramo otići u bolnicu radi daljnih pregleda, a i sama se čudila kako nam nije ništa. Onda je susjed sjeo u moj automobil i zajedno se odvezli do bolnice”, kaže Miladin.

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odjeljenju alergologije. Primili su infuziju, uzeta je krv na analizu, urađen je EKG-a… I svi rezultati su bili dobri. Čak je Miladinu tlak bio niži. Iako su htjeli ići kući odmah, morali su da ostanu najmanje 72 sata u bolnici, za slučaj neke zakasnjele reakcije.

“Dok smo tako sjedili u bolnici, samo na jednoj nozi sam izbrojao preko 100 rana od uboda. Toliko je bilo i na drugoj. Glava je bila u malim čvorugama. Sigurno me je ubolo preko 300 pčela. Desimir je imao oko 40 uboda. Pustili su nas poslije dva dana. Žena mi je rekla da kada je donijela čizme iz bolnice i istresla ih, u njima je bilo na brdo mrtvih pčela. Valjda kako su ubadale, one su umirale i padale u čizme”, kaže Miladin, koji je odmah otišao obići svoje pčele.

Miladin se sjeća da ga je za ove 32 godine, koliko se bavi pčelarstvom, prije 20 godina najviše ubolo oko 50 pčela, kada ih je selio u Banat, pa mu ispala košnica.

“To je do sada bilo najviše. Inače, svaki dan me ubadaju, pet, deset, ali nikada nisam imao neke posljedice. Sa sobom uvijek, za svaki slučaj, imam jedan lijek protiv alergije. On mi služi za prvu pomoć u slučaju da osjetim da mi nije dobro. Evo, i danas su ljute. Malo kosim oko pčelinjaka, pa im to smeta”, dodao je Miladin, a u šali je dodao da “nikom nije škodilo malo pčelinjeg otrova”.

Pet ovaca je bilo baš kritično. “Jedva se oporavljaju. Intervenirao je veterinar i tri su sada mnogo bolje, a dvije još uvijek leže i ne spadaju im otoci sa glave”, dodao je Miladin.

Komentari

komentara