Mađarska policija je priopćila da je uhitila kapetana riječnog kruzera koji je dan ranije sudjelovao u sudaru s manjim turističkim brodom na Dunavu, u Budimpešti u kojoj je poginulo najmanje sedmero južnokorejskih turista, a 21 osoba je nestala.

Kapetan kruzera, ukrajinski državljanin, ispitan je u svojstvu osumnjičenika. Nakon saslušanja Jurij C. (64) je smješten u pritvor, dodaje policija u priopćenju.

Brod s južnokorejskim turistima sudario se u srijedu navečer s drugim brodom na Dunavu u blizini mađarskog parlamenta i zatim potonuo u rijeku nabujalu zbog obilne kiše i s vrlo jakim strujama. Na brodu je u trenutku nesreće bilo 30 južnokorejskih turista, troje turističkih vodiča i dva člana posade.

Mađarska spasilačka služba je u četvrtak navečer priopćila da su mali izgledi za pronalazak preživjelih.

Vlasnici potonule Sirene, 27 metara dugog dvopalubnog riječnog broda, tvrtka Panorama Deck, kaže da je bio redovito održavan. U trenutku nesreće bio je na uobičajenom večernjem turističkom krstarenju Dunavom. Havarija se dogodila na popularnom dijelu Dunava s kojeg turisti na brodovima mogu vidjeti osvijetljen grad i zgradu parlamenta.

Ne bih trebao reći da nema nade, reći ću da postoje minimalni izgledi. To je tako temperature vode, zbog snažnih struja, zbog magle iznad površine vode i zbog odjeće koju su nosili ljudi upali u rijeku, rekao je Pal Gyorfi, glasnogovornik mađarske službe hitne pomoći.

Potraga u koju su uključene sve mađarske službe spašavanja i dalje traje, ali je otežana zbog teških vremenskih uvjeta. Temperatura vode je 15 Celzijevih stupnjeva.

Mađarska vlada u međuvremenu je pokrenula istragu o nesreći.

U Seulu je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da će njegova vlada surađivati s mađarskom u istrazi. Na brodu je u trenutku nesreće bilo 30 južnokorejskih turista, troje turističkih vodiča i dva člana posade.

Sedmero turista je spašeno, sedam ih je pronađeno mrtvo, kao i jedan od mađarskih članova posade.

Komentari

komentara