9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHNajveća potraga za dječakom iz Begovog Hana: Stotinu osoba pretražuje rijeku Bosnu

Najveća potraga za dječakom iz Begovog Hana: Stotinu osoba pretražuje rijeku Bosnu

Stotinu spasilaca i mještana započelo je do sada najopsežniju pretragu rijeke Bosne s ciljem pronalaska šestogodišnjeg dječaka kojem se nakon pada u nabujali potok u mjestu Begov Han gubi svaki trag.
Pripadnici gorskih službi spašavanja Žepče, Zavidovići i Sarajevo, Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, SNIK Atom te desetine mještana danas će pretražiti teren od osam kilometara kako bi pronašli šestogodišnjaka koji je nesretnim slučajem pao u nabujali potok.

Na brifingu za pripadnike današnje akcije je rečeno da je područje podijeljeno po zonama te da će timovi pretraživati svoja područja detaljno pregledajući svaki metar.

Rijeka Bosna na pojedinim mjestima je deset metara niža od vodostaja koji je zabilježen kada je dječak pao u potok koji se ulijeva u rijeku Bosnu.

Mještani su i jučer, kao i proteklih dana na improvizovane načine na napuhanim dušicama guma pretraživali korito Bosne, a i danas će u velikom broju pretraživati područje nizvodno prema Žepču i Maglaju.

Na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite Republički zavod civilne zaštite Republike Srpske pružio je podršku u pregledu područja Bosne u Republici Srpskoj te će o svim detaljima informisati FUCZ.

Akcija će trajati sve dok vremenski uvjeti budu dozvoljavali aktivnosti na vodi i pored vode.

spot_img