”Iako u nas u Hercegovini krških reljefnih formi ima doslovno na svakom koraku i na svakom brdu, ovakve neobične kamene forme su prava rijetkost.”

Fotografiju neobične geološke atrakcije – specifičnih formi stijena u obliku ‘gljiva’, prema čemu se takvi stijenski oblici popularno nazivaju ‘kamene gljive’, redakciji portala Bljesak.info poslao je geolog Goran Glamuzina.  ”Iako u nas u Hercegovini krških reljefnih formi ima doslovno na svakom koraku i na svakom brdu, ovakve neobične kamene forme su prava rijetkost. Stoga me je njihovo zapažanje, i ustvari otkriće, baš ono ugodno iznenadilo”, navodi geolog. Riječ je o jednom manjem dijelu terena u neposrednom sjeverozapadnom podnožju planine Žabe kod sela Srijetež na sjevernom dijelu neumske općine.  ”To područje predstavlja jedan pravi mali unikatni geopark sa stotinama ovakvih neobičnih i atraktivnih kamenih gljiva, kamenih stubova i tornjeva.

Ima tu i puno špilja i jama kao i fosilnih nalaza među kojima vrlo vjerojatno i otisaka dinosaura, a sve je još u uvijek posve nepoznato i nikad istraživano. Ovi atraktivni reljefni oblici formirani su na tzv.dolomitičnim vapnencima gornjo-kredne cenomanske starosti, uslijed veće otpornosti prema trošenju, eroziji i koroziji od okolnih sedimenata”, objašnjava Glamuzina za Bljesak.info. Ističe kako njihova vizualna posebnost i atraktivnost posebice je dopunjena njihovom tamno-sivom do gotovo plavom bojom, uslijed čega ovaj predio djeluje kao da nije s ovih prostora. ”Veliki budući potencijal ovog prostora odnosi se na planinarenje koje u Hercegovini zadnjih godina doživljava rapidan rast, što je jedna jako pozitivna činjenica. U sklopu toga biti će vrlo korisno u budućnosti formirati barem jednu planinarsku rutu koja će prolaziti ovim sjevernim padinama planine Žabe na koju se planinari iz BiH, i susjednih zemalja već odavno uspinju, ali sa južnih strana”, objašnjava Glamuzina.  

Izvor: Bljesak.info

Komentari

komentara