U većem dijelu zemlje vodostaji rastu, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su sinoć Hrvatske vode. U Hrvatskoj Kostajnici na rijeci Uni na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Maksimum bi mogao biti večeras, javlja Media servis.
16:30 Pogledajte kakva je situacija na Mrežnici, gdje je srušen povijesni vodostaj.
16:15 Korana i dalje raste. Vodostaj u 16 sati iznosio je 784 centimetra. To je porast od četiri centimetra u odnosu na sat ranije. Raste i Una kod Hrvatske Kostajnice. Vodostaj u 16 sati iznosi 439 centimetara, 2 više nego sat ranije.
16:00 Vodostaji karlovačkih rijeka i dalje rastu, u prosjeku 5 centimetara po satu. Vodni val je iza Ogulina i Slunja, a stiže u Karlovac.
Vodeni val je iza Ogulina i Slunja, a trenutno vodeni val odlazi prema Karlovcu gdje će biti dramatično bar još 24 sata, a na Kupi bar još 48 sati. Korana će definitivno biti najviša, oko 8 metara, tu će negdje biti i Kupa. Vojska je u pripravnosti i ako zatreba, moguća je intervencija, najvjerojatnije na boks-barijerama na Logorištu i Maloj Švarči.
15:30 U 15 sati rijeka Korana je dosegla 780 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje. Ovaj vodostaj Korane predvidjeli su u Hrvatskim vodama, no problem je u tome što nabujala rijeka i dalje raste i to čak 5 centimetara po satu, javlja Kaportal. Problemi na terenu su veliki, Korana je potopila ceste, okućnice i prijeti kućama od Veljuna do Karlovca. U tijeku je sastanak Stožera civilne zaštite na koji su došli predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Kakva će sad obećanja izreći, uskoro ćemo saznati, no jasno je da sve što se radi po pitanju obrane od poplave grada Karlovca nije dovoljno, a posebno ne zadovoljava dinamika cijelog zahvata. Situacija nije optimistična ni na rijeci Kupi koja je u Karlovcu narasla na 766 centimetara i svi opravdano strahuju od novih oborina koje bi mogle donijeti pravu katastrofu.
14:50 Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.
U protekla 24 sata pale su nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une. No iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina, što će dovesti do opadanja vodostaja.

Komentari

komentara