3.7 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHIsplata mirovina počinje danas: Umirovljenici će dobiti uvećane mirovine i razliku za...

Isplata mirovina počinje danas: Umirovljenici će dobiti uvećane mirovine i razliku za prva tri mjeseca

Isplata povećanih mirovina za mjesec travanj počinje ovog ponedjeljka 6. svibnja. Umirovljenici će dobiti uvećane mirovine za 3,5 posto, a osim uvećane travanjske dobit će i razliku između isplaćene i uvećane mirovine za prva tri mjeseca ove godine.

Napominjemo, Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO donio je odluku o usklađivanju mirovina u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO.

Tom odlukom, sve mirovine s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine. Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, mirovine će biti usklađene za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s odlukom, priopćili su iz FZ MIO.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 milijuna KM.

spot_img