9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiznis78 posto onog što jedemo je iz uvoza

78 posto onog što jedemo je iz uvoza

Očekuje se usporavanje ekonomskog rasta i u BiH u ovoj godini, kao i u svim europskim zemljama, a zbog problema u pojedinim zemljama smanjen je izvoz u Tursku, Poljsku, Češku, Slovačku…

Za prva tri mjeseca ove godine Bosna i Hercegovina ostvarila je izvoz u vrijednosti od 2,85 milijardi KM, što je manje za 0,47 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavilo je Oslobođenje. Uvoz u BiH bio je 4,69 milijardi KM, što je 4,47 posto više nego godinu prije.”Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 60,7 posto, što je manje za 4,73 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. Ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 2,54 posto i njegova vrijednost je 7,55 milijardi KM.

Vanjskotrgovinski deficit je povećan i iznosi 1,85 milijardi KM”, kazala je Belma Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Kako je rekla, očekuje se usporavanje ekonomskog rasta i u BiH u ovoj godini, kao i u svim europskim zemljama, a zbog problema u pojedinim zemljama smanjen je izvoz u Tursku, Poljsku, Češku, Slovačku, dok je izvoz u Rusiju povećan. Zabilježen je i pad uvoza iz Njemačke od oko 1,5 posto, dok su ostali značajni trgovinski partneri uglavnom nastavili s rastom uvoza proizvoda u BiH. ”Kada je u pitanju agroindustrijski sektor, izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 184,4 milijuna KM, a uvezeno 724,1 KM, što nam pokazuje da je hrana koju građani BiH jedu 78 posto iz uvoza.

Pokrivenost uvoza izvozom kada je u pitanju pivo je dva posto, što je poražavajuće, a to je zbog stalnog pada cijena uvoznih piva iz Srbije, Hrvatske i Slovenije”, kazala je Amila Šehić, iz Makroekonomskog sektora VTK-a, te dodala kako je nastavljen negativan trend kada je u pitanju mlijeko, te i dalje izvozimo UHT mlijeko, a uvozimo sireve, to jeste proizvode s većom dodanom vrijednosti.

Izvor: Bljesak.info

spot_img