8.6 C
Travnik
Utorak, 19 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiZabranjeno pušenje obilježava 35 godina od objave “Das ist Waltera”

Zabranjeno pušenje obilježava 35 godina od objave “Das ist Waltera”

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koje je Zabranjeno pušenje instant vinulo u zvijezde

U godini kada se obilježava 35 godina od kultnog albuma prvijenca “Das ist Walter”, dugovječna rock institucija Zabranjeno pušenje najavila je za 19. oktobra veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova, a bend za tu priliku sprema presjek cjelokupne karijere i goste koji će biti najavljeni u narednim mjesecima.

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koje je Zabranjeno pušenje instant vinulo u zvijezde. Album je naziv dobio po filmu “Valter brani Sarajevo”, a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma. U početku izdan u maloj tiraži, na kraju je prodan u rekordnih 100.000 primjeraka, što je premašilo očekivanja početnog tiraža za čak 30 puta. Iste godine bend kreće na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u nekadašnjoj Jugoslaviji te ubrzo postaju najveća rock atrakcija, priopćili su organizatori.

U saradnji s mladim sarajevskim glumcima, članovi grupe u tom su periodu pokrenuli popularan humoristički show Top lista nadrealista iz kojeg se paralelno razvijao artistički, urbani pokret nazvan Novi primitivizam. Bendove koji su djelovali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu te britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice često kroz umjetničku formu malih priča. Pokret kojim je zapravo jedan grad izlazio iz svoje kulturološke čahure nije bio po volji rigidnog režima pa su članovi optuženi za vrijeđanje društvenog ustroja te su neprešutnim dogovorom medija i organizatora koncerata stavljeni “na led”.

Značaj bunta benda tada su prepoznale omladinske organizacije i omladinski mediji zbog čije su podrške ponovno nastavili nizati karijerne uspjehe. Teme poput korupcije i iznuđivanja (u pjesmi “Abid”), izgubljene ljubavi (“Selena”), action kina 80ih (“Kino ‘Prvi maj’”), bunt protiv podjele uloga u svijetu (“Neću da budem Švabo”) i danas su blistavi hitovi s prvijenca gdje se svakako među najuspješnije klasike ubrajaju “Šeki’s on the road again” i “Zenica blues” čiji je spoken word uvod “Pamtim to kao da je bilo danas” donio hladnu uličnu mudrost kao kontrast inače vedrom albumu. Svirajući na relaciji od angažiranog punka do rocka s utjecajima folka, trube i saksofoni grupi su također davali jedinstven zvuk.

Prvijenac kao povod za veliki zagrebački koncert još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno. Voljeni i šire od regije s nebrojeno turneja diljem svijeta, već dugi niz godina djeluju pod vodstvom Seje Sexona, koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda.

Izvor: Fokus.ba

spot_img