Posljednji tragovi radova na hidroelektrani “Vranduk” ovih dana se uklanjaju, a uskoro će sve biti vraćeno u prvobitno stanje.Nakon što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila obustaviti radove i lokalitet vratiti u prvobitno stanje, sva priča o najvećem poslijeratnom projektu postala je prošlost, a sve je uzrokovano izlaskom Strabaga iz projekta i neuspjelog pokušaja promjene stavki ugovora Euro-asfalta i Končara.

Radovi na uklanjanju ostataka postavljenih konstrukcija na lokalitetu HE Vranduk počeli su sredinom februara ove godine, a rok za završetak radova bio je 90 dana.

Foto: E. M./Klix.ba

Ekipa portala Klix.ba posjetila je lokalitet već sada nekadašnje HE Vranduk i uvjerila se da su svi metalni šipovi izvađeni, a trenutno se radi na uklanjanju improvizovane brane.

U izjavi za Klix.ba predsjednik MZ Vranduk Besim Begić je kazao da je sanacija lokaliteta pri kraju i da je sve urađeno.

Foto: E. M./Klix.ba

“Mi smo u rojeku ušli s mašinama Almy transporta, a u narednom periodu ćemo pojačati angažman kako bismo čim prije uklonili branu i sve vratili u prvobitno stanje. Kada se sve završi, Bosna će se vratiti u svoje korito, a ni nizvodne kuće neće biti ugrožene”, kazao je Begić.

Kuće koje su bile poplavljene nizvodno od lokaliteta HE Vranduk dobile su podzidu, a mještani su dobili nadoknadu štete.

Foto: E. M./Klix.ba

Kamen temeljac položen je u septembru 2016. godine, a ceremoniji su prisustvovali Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Denis Zvizdić. Tada je HE Vranduk predstavljena kao kapitalna investicija za razvoj hidropotencijala i simbol “velikog gradilišta”.

Izvor: Srednjabosna.ba

Komentari

komentara