7.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMagazinPrva borbena pilotkinja na svijetu bila je Sabiha iz BiH (FOTO)

Prva borbena pilotkinja na svijetu bila je Sabiha iz BiH (FOTO)

Tokom svoje karijere letjela je s 22 različita aviona i zabilježila više od 8000 sati letenja, od kojih su 32 sata aktivnih borbenih misija. Umrla je 22. marta  2001. godine

Mnoge žene ostavile su trag u povijesti zrakoplovstva, gdje prvo mjesto zasigurno zauzima slavna Amelia Earhart, čiji nikad rasvijetljeni nestanak iznad Pacifika 2. jula 1937. i dan danas golica maštu i raspiruje različite teorije zavjera.

Njezina popularnost zasjenila je imena i likove mnogih drugih žena čiji je doprinos razvoju i povijesti zrakoplovstva ostao nepravedno neprimijećen.

PORIJEKLO IZ BIH

Takav je slučaj i sa Sabihom Gökçen, na čiji spomen će većina ljudi koji su putovali u Tursku prvo pomisliti na drugu istanbulsku zračnu luku. Međutim, priča koja stoji iza ovog imena uistinu je jedinstvena i fascinantna te zaslužuje da joj se posveti odgovarajući prostor jer je njezino ime upisano zlatnim slovima u historiju borbenog zrakoplovstva.

Sabiha Gökçen rođena je 1913. godine. Bila je kći Mustafe i Hajrije Hanim, koji su bili porijeklom iz Bosne i Hercegovine. U ranoj mladosti ostala je bez oba roditelja. Tokom jednog posjeta Mustafe Kemala Atatürka, oca turske nacije i kreatora sekularne države, Bursi 1925. godine, Sabiha je zatražila dozvolu od lokalnih vlasti kako bi razgovarala s njim, što joj je i dopušteno te je izrazila želju studirati u državnom internatu.

Sabiha i Ataturk

Nakon što je Atatürk doznao da je Sabiha ostala siroče te da živi teškim i siromašnim životom, odlučio ju je posvojiti i zatražiti od njezina brata dozvolu kako bi je odveo u predsjedničku rezidenciju Çankaya u Ankari, gdje bi Sabiha živjela s ostalim Atatürkovim posvojenim kćerima.

U Ankari je završila osnovnu školu, nakon čega je upisala američku akademiju Uskudar u Istanbulu. Sukladno turskim reformama, Atatürk je težio provesti i reformu Turskog ratnog zrakoplovstva. Poslije uvođenja Zakona o prezimenima, Atatürk je Sabihi 19. decembra 1934. dodijelio obiteljsko ime Gökçen, što u prijevodu s turskog jezika znači “povezivanje s nebom”.

No, ona tada još nije bila pilot, da bi šest mjeseci nakon toga razvila strast za letenjem. Sabiha je zajedno s Atatürkom sudjelovala na ceremoniji letačke škole “Turske ptice” 5. svibmaja ja 1934. godine. On je tada otkrio da gaji velike simpatije prema letjelicama i jedrilicama pa ju je pitao želi li postati padobranac, na što je ona pristala.

Ipak, daleko više zanimalo ju je letenje, pa je dobila pilotsku dozvolu. Zajedno s osam pilota, među kojima je bila jedina djevojka, upućena je u Rusiju na tečaj za pilota jedrilica i aviona. No, nedugo nakon odlaska primila je vijest da je jedna od posvojenih kćeri Mustafe Kemala Atatürka umrla, nakon čega se s narušenim moralom vratila u Tursku, izolirajući se od društvenih događaja.

Budući da turski zakon nije predviđao školovanje žena na Ratnom koledžu, od Atatürka je dobila ličnu odoru te je upisana na jedanaestomjesečni program specijalnog obrazovanja u Zrakoplovnoj školi u Eskişehiru 1936. godine. Nakon što je dobila diplomu, obučila je postati vojna pilotkinja Prvoga zrakoplovnog puka u Eskişehiru. Tu je letjela na bombarderima i zrakoplovima lovcima te stekla veliko iskustvo prilikom vojnih vježbi u Egeju i Trakiji.

BOGATA KARIJERA

Kada je 1937. godine u regiji Dersim izbila pobuna protiv vlasti, postala je službeno prva pilotkinja borbenog aviona i sudjelovala u gušenju pobune protiv vlasti. Prema izvješću Glavnog stožera turske vojske, bombardirala je skupinu pobunjenika i tom prilikom likvidirala njih 50. Za takvu zaslugu dobila je “takdirnamu” (pismo zahvale). Usporedo s pismom dobila je i nagradu turske zrakoplovne organizacije “Medalja za superirorne pothvate u operaciji”. Za nagradu 1938. godine poslana je na petodnevno putovanje po balkanskim zemljama u kojima je prezentirala turske zrakoplovne snage.

Iste godine imenovana je za glavnu instruktoricu u letačkoj školi Türkkuşu gdje je služila do 1954. kao instruktorica leta. Podučavala je četiri pilotkinje: Edibe Subaşı, Yıldız Uçman, Sahavet Karapas i Nezihe Viranyalı. Sabiha Gökçen letjela je oko svijeta 28 godina do 1964. Njezinu knjigu, pod nazivom “Život na putu Atatürka”, objavila je 1981. turska Aeronautička asocijacija u spomen na Atatürkov 100. rođendan.

Tokom svoje karijere letjela je s 22 različita aviona i zabilježila više od 8000 sati letenja, od kojih su 32 sata aktivnih borbenih misija. Umrla je 22. marta  2001. godine u Ankari u dobi od 88 godina. Priznata je kao prva borbena pilotkinja u Guinnessovoj knjizi rekorda. Ona je izabrana kao jedina pilotkinja za poster “20 najvećih pilota u historiji” koji su objavile Zračne snage SAD-a 1996. godine.

Danas jedna od ukupno tri istanbulske međunarodne zračne luke nosi ime po njoj.

Izvor: Fokus.ba

spot_img