10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaMagazinOva djevojka iz Velike Gorice ima genijalno rješenje koje će čovječanstvo riješiti...

Ova djevojka iz Velike Gorice ima genijalno rješenje koje će čovječanstvo riješiti strašnih glavobolja

Dorotea Marija Detelić, maturantica Ekonomske škole u Velikoj Gorici, osmislila je Melem kapicu s ugrađenim masažerima i ukapanim eteričnim uljima koja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način. Ovu čudotvornu kapicu zasad još ne možete kupiti, ali bi se ubrzo mogla naći na tržištu
Na mladima svijet ostaje. Znaju to i u Hrvatskoj udruzi poduzetnika u kojoj su lani raspisali natječaj ‘Poduzetnici budućnosti’, na koji su se javili učenici iz cijele Hrvatske, od Zagreba, preko Pazina i Dalja, do Slatine, Čakovca i Dubrovnika.
Njena Melem kapica namijenjena je ljudima koji pate od glavobolje i ima čudotvoran učinak. Ugrađeni masažeri i ukapana eterična ulja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način, bez teških posljedica koje izaziva često ispijanje lijekova protiv bolova. Ovu kapicu za sada još ne možete kupiti, ali bi se ubrzo mogla naći na tržištu.


Dorotei je ideja za kapicu pala na pamet jer se i sama godinama muči s teškim glavoboljama. Krivac za njenu muku je sužena žila u vratu, a bolove je bezuspješno pokušavala smiriti tabletama. Pila ih je često, sve više, raznih vrsta i naziva, a s vremenom su tablete sve manje djelovale na bolove u glavi, ali joj je zato stradavao želudac.
I baš nekako u vrijeme kad je u njoj sazrijevala ideja o čudotvornoj kapici koja bi, ako ne potpuno spriječila, a ono barem ublažavala strašne glavobolje, njen je profesor Igor Skupnjak u školi najavio akciju HUP-a. Dorotea je bila među učenicima koji su prihvatili izazov i uz pomoć mentora javili se na natječaj. Ideje su im očito bile dobre pa je Ekonomska škola iz Velike Gorice osvojila čak tri nagrade, među kojima i Dorotein prvonagrađeni rad.


‘Na ideju sam došla jer se i ja odmalena borim s glavoboljama’, objašnjava Dorotea. ‘Svaki put kad osjetim strašnu bol, pomislim koliko bi mi pomoglo da postoji lijek protiv glavobolje, a da to nisu štetne tablete.’
I tako se Dorotea, tada učenica trećeg razreda Ekonomske škole u Velikoj Gorici, dosjetila inovativne ideje – kape koja ublažava glavobolju.
Njene bi kape sadržavale ugrađene masažere na baterijski pogon koji bi laganim masažama opuštale glavu i pružale umirujući efekt. Uz to bi sadržavale ekstrakte eteričnih ulja. Znanstveno je dokazano, kaže Dorotea, da ulje eukaliptusa i grejpa, mirisi metvice, lavande i rimske kamilice ublažavaju glavobolju te imaju opuštajuće djelovanje. Kape kao sve kape, grijale bi glavu, a zna se da toplina i tkanina koja lagano pritišće glavu pomažu pri glavoboljama.

spot_img